Porsche: Sveobuhvatno besplatno ažuriranje za cijeli asortiman modela Taycan

0
354
Status softvera za sve Taycan modele iz 2023. godine

Širom svijeta je isporučeno više od 75.000 primjeraka modela Taycan otkako je Porsche krajem 2019. predstavio svoj prvi potpuno električni sportski automobil. Sada je na pomolu
sveobuhvatno ažuriranje: bez obzira na starost vozila, motor, karoseriju i tržište, sve varijante ovog modela se mogu po statusu ažuriranja izjednačiti sa modelskom godinom 2023. Ažuriranje će se provoditi na tržišno specifičnoj osnovi.
U zavisnosti od toga kada je njihovo vozilo isporučeno, kupci će, između ostalog, moći uživati u povećanju efikasnosti pogonskog sklopa, kao i novim funkcijama i poboljšanjima u Porsche Communication Management (PCM) sistemima, Porsche Connect-u i sistema za pomoć. Ažuriranje također uključuje mogućnost otključavanja pojedinačnih funkcija i opreme nakon kupovine (funkcija na zahtjev, FoD) i poboljšati će mogućnost ažuriranja svih Taycan modela na daljinu (OTA ažuriranje). Ažuriranje je besplatno za kupce, bit će ponuđeno širom svijeta i može se izvršiti tokom posjete Porscheovoj servisnoj radionici.
”Ova kampanja će omogućiti svim kupcima da iskoriste kontinuirani dalji razvoj Taycan modela. Dodate su nove funkcije, a druge su revidirane ili izmijenjene kako bi se unaprijedilo korisničko iskustvo. Interno, Porsche ovo naziva ‘uPdate’, jer modelska godina 2023., koja je počela u julu 2022. godine, nosi slovo P”, kaže Kevin Giek, potpredsjednik Model Line Taycan odjela.

Sve varijante Taycana se mogu po statusu ažuriranja izjednačiti sa modelskom godinom 2023.

Precizan obim ažuriranja i trajanje neophodne posjete radionici zavise od specifičnog softverskog statusa dotičnog Taycana. Što je automobil stariji, bit će ugrađeno više poboljšanja i inovacija.
Punjač od 22 kW sada je postao dostupan i za naknadnu ugradnju (tenutno nema ove ponude za Južnu Koreju i Kanadu). Kupci mogu kombinovati ovu naknadnu ugradnju, o svom trošku, sa posjetom radionici kako bi ažurirali softver. Sa kapacitetom punjenja do 22 kW, snažnija varijanta znatno brže puni bateriju.
U Evropi i Sjevernoj Americi, naknadna ugradnja uključuje i aktiviranje Plug & Charge funkcije. To omogućava praktično punjenje i plaćanje bez kartice ili aplikacije. Čim je kabal za punjenje priključen, Taycan uspostavlja šifrovanu komunikaciju sa punionicom koja je kompatibilna sa Plug & Charge funkcijom. Postupci naplate i plaćanja se zatim pokreću automatski.