Poslodavci traže da vlast u FBiH rastereti realni sektor

0
548
Granskim kolektivnim ugovorima definirat će se iznos minimalne plate za svaku djelatnost pojedinačno

Udruženje poslodavaca Federacije BiH insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih finansija, koji će imati reformski karakter i koji će zaista rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.
Iz UPFBiH od Federalne vlade traže da hitno provedu zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 10. aprila i u skupštinsku proceduru dostave izmjene i dopune ključnih reformskih zakona.
“Iz UPFBiH insistiramo na drastičnom smanjenju stopa doprinosa i očekujemo da se usvoji takav Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju smo se svi složili da je u ovome trenutku preopterećena. Svjesni smo da u donošenju odluka Vlada FBiH mora voditi računa o stabilnosti budžetskih prihoda i vanbudžetskih fondova. I upravo zbog toga smo i predložili da se Vlada FBiH kroz izmjene i dopune zakona obaveže da će u skladu sa općim razvojem i rastom budžetskih prihoda kontinuirano raditi na smanjenju stopa doprinosa sve dok oni ne dođu na nivo od 26,5%, što je stopa koju poslodavci u FBiH smatraju pravom reformskom i razvojnom stopom“, ističu iz UPFBiH.
Također, potrebno je značajno podići neoporezivi dio plaće, uvesti poresku olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima kada govorimo o troškovima plaćanja bolovanja, značajno povećati minimalnu plaću i preduzeti čitav niz drugih mjera koje će poboljšati poslovni ambijent.
Dok se u svim zemljama regiona te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti.
Također, iz UPFBiH napominju da je u posljednje tri godine u FBiH zabilježen rast budžetskih prihoda od 1,3 milijarde KM, no niti jedna KM od sredstava ostvarenih rastom nije vraćena privredi. Značajan trend rasta naplate javnih prihoda, nastavlja se i u ovoj godini. Znači, stvoreni su uslovi za značajno rasterećenje privrede te istovremeno očuvanje stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova.
“Kozmetičke promjene koje priprema Vlada FBiH su zamazivanje očiju poslodavcima i radnicima i u biti ponovo idu u korist javnog sektora“, ističu iz UPFBiH.
Zbog toga, iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju Vladu i Parlament FBiH na odgovorno ponašanje, da prestanu pričati o reformama koje to nisu i da konačno počnu djelovati.