Potpisan interdisciplinarni program univerziteta BiH, Austrije i Hrvatske

0
19389
Svečanost potpisivanja zajedničkog interdisciplinarnog programa

Studenti i profesori Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu bili su organizatori i domaćini prve međunarodne Burch sedmice tokom koje je upriličeno i svečano potpisivanje zajedničkog interdisciplinarnog programa čijem su potpisivanju svjedočili istaknuti profesori iz Evropske unije, regije i svijeta.
Na današnjem događaju koji je bio kruna međunarodne Burch sedmice bili su prisutni ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, predstavnici FH Burgenland – Univ. prof. dr. Sc.Dr.h.c Irena Zavrl PhD, te predstavnici Univerziteta Juraj Dobrila u Puli na čelu sa Doc. dr. Deanom Sinkovićem.
rektor Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu prof. dr. Damir Marjanović je otvorio ceremoniju potpisivanja zajedničkog interdisciplinarnog programa.
“Jedna od naših želja je da našim studentima damo najbolje obrazovanje te da ih pripremimo za nešto što se zove Evropa 21. vijeka. Naše opredjeljenje jeste suradnja sa jakim regionalnim institucijama i mogućnost da naši studenti uče od vodećih eksperata iz različitih oblasti ali da sudjeluju i u predavanjima na drugim univerzitetima. Zbog toga danas potpisujemo nešto što smo dogovarali mjesecima a to je zajednički internacionalni program kojeg realiziramo sa našim kolegama iz EU, tačnije susjedstva sa Univerziteta Juraj Dobrila iz Pule i našim dragim prijateljima Univerziteta primijenjenih nauka Burgenland iz Austrije“, kazao je Marjanović .
Dodao je kako se upravo na Dan Evrope na Burchu otvara internacionalni studij za međunarodne odnose i Evropske studije.
Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio ovom prilikom je istakao kako Hrvatska vjeruje u svoje susjede te kako će univerziteti iz Hrvatske uvijek imati dobru saradnju sa Burch univerzitetom.
Prof. dr. Sanela Klarić, prorektorica Internacionalnog Burch univerziteta je informisala prisutne o prednostima potpisivanja zajedničkog interdisciplinarnog programa.
Prof. dr. Jasmin Hasić sa Burch univerziteta istakao je bitnost zbližavanja naroda i nacija te aktivnog djelovanja u regionu.
Prof. dr. Sc.Dr.h.c Irena Zavrl predstavnica FH Burgenland iz Austrije imala je priliku istači bitnost potpisivanja ovog sporazuma.
Prof. dr. Dean Sinković predstavnik Univerziteta Juraj Dobrila iz Pule podsjetio je kako u regiji nedostaje kvalitetnih i ažuriranih nastavnih programa te da su neophodna nova znanja i vještine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here