Potpisan Memorandum o saradnji u turizmu: Olakšana grupna putovanja kineskih turista u BiH

0
1154
Ministri Šarović i Shugang potpisali Memorandum za unapređenje turizma između BiH i NR Kine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Pekingu sa kineskim ministrom turizma Luo Shugangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.
Potpisivanjem ovog dokumenta značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu kojih će, kako se očekuje, već iduće godine u našoj zemlji biti oko 100.000 a što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje. Konstantno povećanje broja kineskih turista imaće direktan ekonomski uticaj na društveni proizvod, zapošljavanje i platni bilans zemlje te će povoljno uticati na investicije, razvoj smještajnih kapaciteta te različitih industrijskih i privrednih djelatnosti.
Ministar Shugang istakao je da postoji veli interes kineskih građana i privrednika za posjetu regionu a posebno Bosni i Hercegovini i sugerisao ravnomjernu pripremu turističkih operatera, agencija informacionih servisa u našoj zemlji.
Ministar Šarović danas je prisustvovao i konferenciji državnih koordinatora mehanizma Kina 16+1, kojom je predsjedavao zamjenik ministra inostranih poslova Kine Vang Chao. Na konferenciji su izvršene pripreme za predstojeći Samit zemalja Kina 16+1, koji će se naredne godine održati u Dubrovniku, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.