Potpisan Okvir saradnje za održivi razvoj UN-a i BiH do 2025.

0
109
Macdonald i Tegeltija potpisali Okvir saradnje za održivi razvoj UN-a i BiH do 2025.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH dr. Ingrid Macdonald potpisali su danas zajednički Okvir saradnje za održivi razvoj.
Okvir saradnje osigurati će nastavak partnerstva i rada prema održivijem, otpornijem, inkluzivnijem društvu, koji će svim ljudima u BiH pomoći da žive duže, zdravije i prosperitetnije i sigurnije živote, a istovremeno i pomoći dostizanju ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.
Ujedinjene nacije u BiH isporučile su programe vrijedne 375,96 miliona američkih dolara tokom prethodnih šest godina, za vladavinu zakona i sigurnost ljudi, održivi i ravnopravan razvoj i zapošljavanje, socijalnu inkluziju, obrazovanje, socijalnu zaštitu, dječiju zaštitu i zdravlje i osnaživanje žena. Novi Okvir saradnje obnovljena je posvećenost nastavku rada sa građanima i zajednicama na izgradnji društva u kojem niko nije izostavljen; zaštititi i promociji ljudskih prava, unaprijeđenju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, i većoj otpornosti zajednica.
Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija podsjetio je da ovo nije prvi put da se potpisuje takav dokument saradnje, a primjena posljednjeg koji je bio potpisan do 2019. godine produžena je za godinu dana zbog globalne pandemije koronavirusa.
“Na dokument, koji je danas potpisan, saglasnost su dali RS, FBiH, Brčko distrikt, ali i poslovna zajednica i nevladin sektor. Kreirali smo dobar dokument koji će pružiti osnove za razvoj, instrumente za mjerenje ostvarivanje dostignuća”, rekao je Tegeltija.
On je dodao da je dokument posvećen realizaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, procesu pristupanja EU, zatim zajedničke socio-ekonomske reforme 2019-2022. godina, regionalne saradnje i boljem životu za građane BiH.
Vlasti u BiH i UN već rade zajedno na pružanju podrške stalnoj transformaciji ekonomije i društva u pravcu održivog ekonomskog rasta i inkluzivnog prosperiteta, sa obnovljenim naporima da se mladim ženama i muškarcima daju razlozi da ostanu i stvore prosperitetniju budućnost BiH.
“Novi Okvir saradnje osnažuje našu posvećenost da se jača partnerstvo sa ljudima i vlastima u BiH. Vodit će naše napore da se ubrza dostizanje Ciljeva održivog razvoja širom zemlje u periodu 2021-25. Ovaj okvir također dolazi u pravo vrijeme, jer pruža mapu puta kroz koju UN mogu ojačati napore u mobilizaciji podrške za zeleniji, pravedniji i sveobuhvatniji oporavak od pandemije Covid-19 u BiH“, rekla je dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.
Ceremoniji potpisivanja su se pridružili i partneri i UN šampioni iz BiH.
Emina Zolota iz zajedničke IT Girls inicijative je ispričala svoj put od 2018. godine istakavši da se ‘Go Green’ aplikaciju koju je razvila, zahvaljujući ovakvoj podršci, sada koristi u 14 opština u BiH.
Mladi inovator i naučnik Dženan Kovačić osvrnuo se na povezanost održivog razvoja i pandemije, te na činjenicu da je to posebno vidljivo kad je u pitanju BiH.
Petar Ćorluka, predsjednik Uprave kompanije Violeta je podjelio iskustvo puta održivog razvoja koji je Violeta odabrala.
“Mislim da je čast i zadovoljstvo biti odgovoran u svim sferama života i rada, a Violeta je svoju odgovornost pokazala mnogobrojnim primjerima. Mi zapošljavamo 550 žena i 550 muškaraca i to nije samo forma, nego je to naša praksa. Želim da svi poduzetnici ulože što više napora ne samo u razvoj svojih proizvoda, nego i u ostvarenje ciljeva održivog razvoja“, kazao je Ćorluka.
Video poruke predstavnika UN agencija, fondova i programa u BiH potvrdile su šta održivi razvoj znači za njihov rad i na čemu će biti fokus u narednih pet godina.
Poruka poslana sa ceremonije potpisivanja naglašava važnost uključivanja svih nivoa vlasti u BiH i stvaranja partnerstava između civilnog društva, privatnog sektora i akademske zajednice.Događaj je organizovan u skladu sa sigurnosnim mjerama protiv Covid-19, a uživo je emitovan iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH široj publici – predstavnicima UN agencija u BiH, predstavnicima medija i medijskih udruženja, predstavnicima nevladinih organizacija, akademskoj zajednici i studentima, zdravstvenim radnicima i predstavnicima poslovnog sektora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here