Potpisan ugovor o izgradnji prve faze brze ceste Sarajevo – Goražde

0
865
Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić

Ugovor o prvoj faze radova na izgradnji brze ceste Sarajevo – Goražde potpisan je danas u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) u Goraždu. Izgradnjom ceste Goražde – Sarajevo i probijanjem tunela Hranjen cestovna udaljenost između dva grada biće smanjena sa 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i po vožnja će trajati 45 minuta.
Izvođenje radova (proboj glavne i servisne cijevi tunela Hranjen) povjereno je kompaniji Euro-Asfalt iz Sarajeva, a vrijednost tog posla je vrijedna oko 81,9 miliona KM, od čega je 70 miliona KM osigurano iz dobiti BH Telecoma.
Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić, a potpisivanju su prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.
Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je pojasnio da nakon potpisivanja ugovora teče rok od 15 dana za dostavljanje bankovnih garancija od strane izvođača radova, nakon čega će on biti uveden u posao.
Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci, a već postoji interesovanje finansijera za drugu fazu radova, odnosno izgradnju trase prema tunelu iz pravca Goražda, odnosno Prače.
Brza cesta od Goražda do Sarajeva dio je regionalnog projekta cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva koji, prema riječima državnog ministra Ismira Juske, niti jednog momenta nije doveden u pitanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here