Potpisan ugovor o obnovi osam zgrada osnovnih škola u Ze-Do kantonu

Pored osam objekata u Zeničko-dobojskom kantonu, projekt će obuhvatit pet objekata u Tuzlanskom kantonu, te dva objekta u Unsko-sanskom kantonu

0
141
U Zenici potpisan ugovor sa njemačkim KfW-om o rekonstrukciji osam osnovnih škola na području tog kantona

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić prisustvovali su u sjedištu ove kantonalne vlade u Zenici potpisivanju ugovora sa njemačkim KfW-om o rekonstrukciji osam osnovnih škola na području tog kantona, koji će se finanansirati iz sredstava Revolving fonda za energetsku efikasnost Vlade Federacije BiH.
Federalno ministarstvo prostornog uređenja implementira projekt ‘Energetska učinkovitost u javnim zgradama’ za Federaciju BiH, a koji će finansirati KfW kroz grant sredstva FBiH u iznosu od 9,5 miliona eura.
Ministar Martić kazao je kako je vrijednost ovog projekta 6.896.000 KM, od čega je jedna polovina grant sredstava, a druga polovina kredit za koji se zadužuju vlade kantona u kojima se implementiraju projekti.
“Zahvaljujem KfW-u koji će donirati 9,5 miliona eura za ove namjene. Mi smo proteklih godina implementirali 66 projekata rekonstrukcije škola i zdravstvenih ustanova u ZDK, koji je za ove svrhe ‘povukao’ blizu 19 miliona KM”, kazao je Martić.
On je najavio kako će u narednom periodu ugovori biti potpisani i s drugim kantonima, koji sudjeluju u ovom projektu, kojeg Vlada FBiH implementira posredstvom Union banke.
Ugovori o rekonstrukciji četiri škole u Zavidovićima, tri u Zenici, te jedne škole u Kaknju prvi su koji se finansiraju iz navedene kreditne linije, za koju je sredstva osigurala Vlada SR Njemačke putem Razvojne banke KfW.
Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Draženka Subašić rekla je da je početak radova planiran s jeseni ove godine, te da bi radovi trebali biti završeni iduće dvije godine.
Potpisani su ugovori za rekonstrukciju JU OŠ ‘Vozuća’ Područna škola Kovači Zavidovići (238.611,26 KM), JU OŠ ’15. aprila’ Područna škola Termoelektrana Kakanj (645.423,9 KM), JU OŠ ‘Gostović’ Područna škola Poljice (275.772,03 KM), JU OŠ ‘Hamza Humo’ Babino Zenica (971.069,60 KM), JU OŠ ‘Alija Nametak’ Zenica (1.046.369,05 KM), JU OŠ ‘Edhem Mulabdić’ Zenica (1.691.792,95 KM), JU OŠ Prva osnovna škola Zavidovići (1.354.412,275 KM) i JU OŠ ‘Vozuća’ Područna škola Ribnica Zavidovići (644.837,151 KM).
Na ovim objektima implementirat će se mjere energetske efikasnosti i poboljšanja komfora, te strukturalne mjere, što, kako ističu iz Federalnog ministarstva, predstavlja novinu u odnosu na druge projekte koji se provode na području Federacije BiH.
Projekt Ministarstva je fokusiran na škole i vrtiće koji ispunjavaju kriterije KfW-a, a aktivnosti koje će se finansirati iz sporazuma su energetski učinkovita rekonstrukcija i modernizacija 15 školskih objekata u tri kantona. Pored osam objekata u Zeničko-dobojskom kantonu, projekt će obuhvatit pet objekata u Tuzlanskom kantonu, te dva objekta u Unsko-sanskom kantonu.