Potpisan ugovor vrijedan 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge u Sarajevu

0
166
Tegeltija i predsjednica EBRD-a potpisali ugovor o zajmu vrijednom 25 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge na dionici od Ilidže do Hrasnice u Sarajevskom kantonu.
Nakon potpisivanja ugovora ministar Tegeltija izjavio je da očekuje da se u narednom periodu pokrenu i drugi projekti koji su u proceduri te da je EBRD jedan od najvećih investitora u BiH, posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti.
“Ovaj ugovor vrijedan 25 miliona eura ima rok otplate 15 godina uz tri godine grejs perioda i značajan je i sa aspekta zaštite okoliša, a ne samo saobraćajne komunikacije u javnom prevozu Kantona Sarajevo. Očekujemo i nova ulaganja EBRD-a u projekte širom BiH”, istakao je ministar.
Odile Reno – Basso naglasila je da su u EBRD-u zadovoljni što daju finansijsku podršku za projekte zaštite okoliša i putne komunikacije te da će i dalje ulagati u BiH.
Prije ceremonije potpisivanja ministar Tegeltija održao je sastanak sa rukovodstvom EBRD-a na kojem su razmijenjene informacije o projektima koji su u toku i dinamikom njihove realizacije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.