Potpisan ugovor o nabavci još 10 novih trolejbusa u Sarajevu

Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru, dok bi isporuka svih 35 trolejbusa trebala biti završena u septembru 2022. godine

0
303
Ukupna vrijednost ugovora za nabavku 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura

U okviru ugovora za nabavku novih 25 trolejbusa sa firmom BKM Holding, danas je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, u prisustvu premijera KS Edina Forte i predstavnica EBRD-a i EIB-a Manuele Naessl i Sandrine Friscia, potpisao Ugovor za nabavku dodatnih 10 trolejbusa sa bjeloruskom kompanijom.
Trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, u šta su se predstavnici Vlade Kantona uvjerili pri službenoj posjeti Minsku, nakon što je proizveden prvi sarajevski trolejbus.
“Naša nedavna posjeta Minsku omogućila nam je da se uvjerimo u kvalitet i sigurnost novih trolejbusa. Nakon analiziranja stanja sa trenutnim vozilima, pregovora koje smo imali pri toj posjeti, te podrške EBRD-a i EIB-a, odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih 10 trolejbusa, odnosno ukupno njih 35, koji će vožnjom bez kontaktne mreže moći zamijeniti i autobuske linije, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prevoza u kantonu, ali i unaprijediti kvalitet života svih nas”, rekao je ministar Šteta, nakon potpisivanja Ugovora.
Prvi trolejbus će u Sarajevo biti isporučen u januaru 2022. godine, dok se isporuka svih 25 očekuje do proljeća. Isporuka novih 10 trolejbusa na sarajevskim ulicama se očekuje u septembru sljedeće godine.

Novi trolejbusi će biti opremljeni informacionim sistemom za putnike

EIB i EBRD su opredjeljeni ka projektima koji Bosnu i Hercegovinu približavaju ciljevima Zelene agende EU.
“Drago mi je vidjeti da se ulaganjima EBRD-a i EIB-a izravno mijenjaju životi ljudi na bolje, nabavkom modernijih i sigurnijih trolejbusa. Današnje potpisivanje ovog ugovora predstavlja izvrsnu i uspješnu saradnju sa Kantonom Sarajevo i radujem se nastavku zajedničkog rada u budućnosti”, istakla je Sandrine Friscia, predstavnica EIB-a za BiH i Crnu Goru.
Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a u BiH istakla je kako je najveći ekološki izazov u Sarajevu kvalitet zraka, a ključni načini za rješenje tog problema su smanjenja gužvi i čistiji i zeleniji saobraćaj.
“EBRD podržava Kanton Sarajevo da investira u javni prevoz, sa krajnjim ciljem da grad ima moderniji, efikasniji i zeleniji prevoz za građane i da se smanje gužve”, kazala je Naessl.
Nabavka trolejbusa je provedena u skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, a ukupna vrijednost ugovora za nabavku svih 35 niskopodnih trolejbusa iznosi 19,5 miliona eura.