Potpisani ugovori vrijedni 1,37 miliona KM za 18 projekata u SBK

0
218
Potpisani ugovori za poboljšanje energetske efikasnosti i sanaciju šteta od poplava i klizišta u SBK

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić boravi danas u Općini Vitez, gdje se susreo s načelnicima općina, predstavnicima kantonalnih ministarstava i vjerskih institucija povodom potpisivanja ugovora kojim su osigurana sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih objekata, sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, te zaštitu nacionalnih spomenika na području Srednjobosanskog kantona (SBK). Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za 18 projekata iznosi oko 1,37 miliona KM.
Od ovih sredstava sufinansirat će se sanacije ulica i puteva u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Kiseljak, Fojnica, potom utopljavanje više javnih objekata (vrtić, domovi kulture, vatrogasni dom, muzej) u Travniku, Novom Travniku, Kreševu, Vitezu, Busovači. Sredstva su dodijeljena i za projekte sanacija franjevačke knjižnice i arhiva u samostanu Sv. Katarine u Kreševu, izrada i ugradnja vitraja u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Busovači, zaštita zgrade Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić Travnik, konzervatorsko-restauratorski radovi u Hramu Uspenju Presvete Bogorodice u Travniku, kao i za projekt poboljšanje energetske efikasnosti sanacijom podnih površina u bolnici Nova Bila, čime Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastavlja sufinansirati radove u Hrvatskoj bolnici ‘Dr. fra Mato Nikolić’ Nova Bila.
Tom prilikom ministar Martić je izrazio zadovoljstvo zbog čak 18 potpisanih ugovora koji su rezultat uredno, pravovremeno i kvalitetno poslanih aplikacija na Javni poziv Ministarstva iz Srednjobosanskog kantona kojima su ispunjeni svi formalno pravni uslovi i samim time osigurana finansijska sredstva.
Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz Budžeta FBiH za 2022. godinu.
Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te načelnici općina Gonji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević, Novog Travnika Stjepan Dujo, Busovače Asim Mektić, Fojnice Azem Huseinbašić i Kreševa Renato Pejak.