Potrošnja energije po jedinici BDP-a u BiH 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka

Izvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju ide nesmetano i u 2017. godini očekuje se rekordan izvoz od preko 50 miliona KM

0
1046
Ministar Šarović se na forumu u Rusiji posebno osvrnuo na potrebu unapređenja energetske efikasnosti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović boravi u Ruskoj Federaciji, gdje je učestvovao na međunarodnom energetskom forumu ‘Ruska energetska sedmica’.
Riječ je o najvećem energetskom samitu ove vrste u svijetu, koji je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i na kome su prisutni lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, gasa i drugih energenata. Cilj ovog velikog događaja je predstavljanje potencijala razvoja međunarodne saradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je tzv. Turski tok.
Ministar Šarović se na ovom skupu posebno osvrnuo na potrebu unapređenja energetske efikasnosti sa aspekta energetske stabilnosti i zaštite životne sredin.
“Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti. Potrošnja energije po jedinici BDP-a, koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH je skoro 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka“, istakao je Šarović naglašavajući neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i saradnje kako sa zemljama članicama EU tako i sa Rusijom.
U cilju osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar Šarović se tokom boravka u Moskvi susreo sa Gruzdevom Alexejom Vladimirovićem zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja STO Medvedkom Jurjevičem . Nakon sastanka, Ministar Šarović je istakao zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve.
Sastanak je održan i sa Ruskom federalnom upravom za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor) . Konstatovano je da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 miliona KM. Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 miliona KM što je za 15% više nego u cijeloj 2016. godini.
Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima kako bi narednih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. U cilju realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi.
U sklopu posjete ministar Šarović će posjetiti i bosanskohercegovačke privrednike koji su angažovani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.