Povećan grant za projekt stambenog zbrinjavanja raseljenih u BiH

0
188
Cilj projekta je obnova i izgradnja stambenih jedinica za povratnike i raseljene

Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo dva prijedloga amandmana, i to 1 i 2 na Sporazum o grantu za podršku državnom projektu stambenog zbrinjavanja između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi sa Regionalnim stambenim programom (RSP).
Amandman 1 se odnosi šesti potprojekat u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH pod nazivom: ’Obnova/izgradnja 195 porodičnih kuća i izgradnja 353 stana u stambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH’. Na ovaj način je povećan grant za 1.190.937 eura, čime je ukupna vrijednost granta dostigla 16.260.217 eura, s obzirom da je ranije Skupština donatora odobrila 14,8 miliona eura.
Amandmanom 2 će biti osigurana dodatna finansijska pomoć u iznosu 1.555.200 eura u periodu od 2020. do 2022. godine, što će biti dovoljno za pokrivanje 20% operativnih troškova RSP-a u BiH, a preostalih 80% treba biti obezbijeđeno nacionalnom kontribucijom.
Državni projekat stambenog zbrinjavanja u vezi sa RSP-om usmjeren je na osiguranje trajnih stambenih rješenja za izbjeglice, povratnike i raseljena lica, uz veći stepen inkluzije ranjivih kategorija.