Povećan izvoz proizvoda iz BiH u Tursku uprkos padu turske lire

0
725
Ministri Šarović i Pekdžan razgovarali o unapređenju trgovinske saradnje BiH i Turske

Uprkos krupnim izazovima koji prate globalnu trgovinu, kolebanja i pad vrijednosti turske lire, obim razmjene roba dvije zemlje nije ugrožen a u prvih pola godine primjetan je i povećan izvoz industrijskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Tursku.
Ovo je zaključeno na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novog ministra trgovine Turske Ruhsar Pekdžan, održanom danas u Izmiru (Turska).
Ministri su razgovarali o više ključnih trgovinskih i ekonomskih pitanja od obostranog interesa, a dogovoren je i nastavak isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.
Ministar Šarović je turskoj strani predočio problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju, od strane HPK Draksenić iz Kozarske Dubice i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje ovog pitanja. Novi susret dva ministra planiran je već u novembru, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Zajedno sa srbijanskim ministrom turizma i trgovine Rasimom Ljajićem, ministar Šarović je prisustvovao otvaranju najvećeg sajma trgovine hranom i pićem u Izmiru i obišao štandove Bosne i Hercegovine i Srbije, koja je i ovogodišnji partner ove sajamske manifestacije. Cilj podrške organizaciji sajma je promocija bh. kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i povećanje izvoza naših proizvoda na međunarodno tržište.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here