Povećanje zaštite radnika iz BiH na radu u Sloveniji

0
552
Bandić razgovarao sa delegacijom Zavoda za zapošljavanje Slovenije

U Ljubljani je danas održan sastanak direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamera Bandića i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.
Tom prilikom razmijenjeni su podaci o broju izdatih radnih dozvola za naše radnike u Sloveniji te je konstatovano da je do kraja septembra 2022. Slovenija izdala 13.914 radnih dozvola bh. građanima, od kojih se 8.809 odnosi na nove dozvole, a 5.105 na produženje već izdatih radnih dozvola. Prema ovim podacima, broj izdatih radnih dozvola u ovoj godini je blago povećan u odnosu na prethodnu godinu.
“Na sastanku je razgovarano i o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora o radu, o čemu je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH prije dva dana razgovarala sa predstavnicima nadležnog slovenačkog ministarstva. Kolege iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije upoznali smo i sa razgovorom u ministarstvu, te smo se složili da će dvojezični ugovor olakšati zapošljavanje i povećati transparentnost čitavog procesa zapošljavanja”, rekao je Bandić.
Također, razgovarano je i o tzv. prvom ugovoru koji je osnov za izdavanje radne dozvole. Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Slovenije su se složili da tzv. prvi ugovor koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i koji Agencija provjerava, mora biti istovjetan ugovoru koji dođe u Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije i na osnovu kojega se izdaje upravna nota, tj. radna i boravišna dozvola.
U praksi je primjećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće. Ugovor koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH će morati imati na sebi odobrenje Zavoda za zapošljavanje Slovenije što je znak da je isti ugovor dostavljen u obje institucije.
Imajući u vidu da se u ovoj i prošloj godini povećao broj izdatih radnih dozvola za bh. radnike, na sastanku je istaknuta potreba da se shodno ovom povećanju povećaju i kontrole slovenačkih poslodavaca i uslova rada naših radnika, a ovaj zahtjev podržale su i kolege iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije.
“Sve navedene teme o kojima smo razgovarali motivirane su povećanjem zaštite naših radnika na radu u Sloveniji i sigurno će doprinijeti do veće sigurnosti naših radnika na radu u Sloveniji”, rekao je Bandić.