Završen postupak vanredne uprave, Agrokor izbrisan iz sudskog registra

0
245
Agrokor je nakon okončanja postupka vanredne uprave izbrisan iz sudskog registra

Prema objavljenom pravosnažnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra.
Trgovački sud u Zagrebu je rješenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se validnim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor kao preuzimatelju, Nagodba povjerilaca Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave. Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švajcarskoj.
Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sistem je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog uticaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u ekonomijama Hrvatske i svih zemalja regije.
Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna.
U samo godinu dana su vanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi povjerilaca, koja je s više od 80 posto glasova povjerilaca izglasana u julu 2018., a njezina validnost potvrđena u oktobru 2018. godine.
Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali povjerioci namireni u prosjeku 60 posto. Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika RH. Ujedno, postupak vanredne uprave je dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna finansijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.
S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti vanrednog povjerenika iz čl. 12. Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlast zastupanja.
“Osobito sam ponosan što, zajedno s timom u kojem su brojne kolege učestvovale i u postupku vanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka vanredne uprave i okončanja njegove uloge vanrednog povjerenika.