Goodyear predstavio gumu koja može preći 500.000 km

Konceptna guma uključuje tehnologiju Goodyear Sight Line, čiji senzor prati širok raspon parametara gume

0
487
Eagle GO treća je Goodyearova konceptna guma razvijena u suradnji s Citroënom

Možete li zamisliti da imate gume na automobilu koje mogu da pređu pola miliona kilometara, odnosno samo da mijenjate zimske za ljetne i tako unedogled. Goodyear je upravo predstavio jednu takvu gumu razvijenu za električne automobile.
Riječ je o konceptnoj gumi Eagle GO iz Goodyeara, koja debitira na Citroënovom električnom konceptnom automobilu Oli. Eagle GO treća je Goodyearova konceptna guma razvijena u suradnji s Citroënom. Guma je stvorena s ciljem kombiniranja niske potrošnje s izdržljivošću i udobnošću za električne automobile.
Konceptna guma za gazni sloj koristi smjesu izrađenu gotovo u cijelosti od održivih ili recikliranih materijala te bi trebala prijeći 500.000 kilometara. Prema Goodyearu, smjesa uključuje suncokretovo ulje, borove smole, prirodni kaučuk i silicijev dioksid iz pepela rižinih ljuski. Suncokretova ulja i borove smole zamjenjuju ulja dobivena iz nafte. Goodyearov cilj je postupno ukidanje ulja dobivenih iz nafte u proizvodnji guma do 2040. godine.
Konceptna guma također uključuje tehnologiju Goodyear Sight Line, čiji senzor prati širok raspon parametara gume. Ova se tehnologija već koristi za podršku vozačima i leasing kompanijama, piše Revija HAK. Permanentnom provjerom idealnog pritiska zraka i stanja guma produljuje se vijek trajanja i smanjuje potrošnja.