Nova jedinstvena bezbjednosna karakteristika za Volvo električne kamione

0
630
Volvo Trucks predstavio Active Grip Control, novu sigurnosnu funkciju za električne kamione

Volvo Trucks je patentirao i predstavio Active Grip Control – novu sigurnosnu funkciju za električne kamione. Novi sistem značajno poboljšava stabilnost, ubrzanje i kočenje na klizavoj podlozi.
Zahvaljujući brzoj reakciji elektromotora, sila koja se stvara između točkova i podloge može se kontrolisati u vrlo kratkom vremenu kako bi se proaktivno spriječilo prebrzo ili presporo okretanje, odnosno proklizavanje točkova.
Ova funkcija jasno poboljšava ubrzanje na klizavoj podlozi. Testovi na klizavim podlogama (snijeg i led) obavljeni su s tegljačem Volvo FH Electric. Za njega je bila prikopčana opterećena poluprikolica, a prilikom punog ubrzavanja zabilježena su poboljšanja od 45%.
Ako kamion počne proklizavati, aktivira se čitav niz senzora, što omogućuje upravljačkom sistemu kamiona da na inteligentan način reaguje na uslove površine ceste, a to će pomoći vozaču da kamion zadrži na putu. Ova funkcija je osmišljena da bi se tokom vožnje neopterećenog kamiona smanjio rizik od podupravljanja i preupravljanja.
Poboljšanja se mogu primijetiti i prilikom kočenja, jer se funkcija i bez korištenja ABS-a može koristiti za kontrolisano regenerativno kočenje. To povećava efikasnost, budući da se više energije može iskoristiti za regeneraciju (rekuperaciju kinetičke energije), što uz dopunjavanje baterije omogućuje sigurnije kočenje.
Funkcija Active Grip Control biće dostupna na teškim kamionima Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX Electric, koji se koriste za regionalne transportne i građevinske operacije. Verzija ove funkcije će također biti dostupna na kamionima s dizelskim ili s LNG pogonom.
___________
Volvo FH, FM i FMX Electric su kamioni za teška opterećenja s bruto kombinovanom težinom od 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a proizvodnja će početi u drugoj polovini 2022. godine.