Meta prijeti gašenjem Instagrama i Facebooka u Evropi

0
488
Meta prijeti da će se povući iz Evrope, ako se to desi Facebook i Instagram neće biti dostupni u EU

Kompanija Meta (nekadašnja – Facebook) razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmjenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.
Kompanija Marka Zukerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i sve zavisi od Šrems II presude.
U julu 2020. godine nekazonitim je proglašen mehanizam prenosa ličnih podataka evropljana u Ameriku, takozvani ‘Štit privatnosti’ koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mjera.
Ipak, Facebook prijeti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da dijeli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.
Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u SAD nego u Evropi, Facebook navodi da će zaustavljanje transatlantskog prenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog onlajn oglašavanja, prenosi City A.M, piše Telegraf.
Konačna odluka o ovom slučaju trebala bi biti donesena tokom prve polovine ove godine, a o tome Meta piše: “Ako ne budemo mogli prenositi podatke između Europe i SAD-a, izgledno je da nećemo biti u mogućnosti nuditi naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi, što će nepovoljno i materijalno utjecati na naše poslovanje, finansijsko stanje i poslovne rezultate”.