Top 10 zemalja u Evropi koje su najviše znatiželjne za metaverzum

0
937
Rangiranje: Evropske zemlje najviše zainteresirane za metaverzum

Metaverzum (eng. Metaverse)* je konceptualna verzija buduće verzije interneta koja će razvojem tehnologije koristiti proširenu stvarnost (AR), virtualnu stvarnost (VR), video kako bi omogućila svim korisnicima interakciju u digitalnom svijetu.
Zainteresovan za nove tehnologije, Walkme.com je koristio najnovije podatke iz online analitičkog alata SEMrush kako bi ustanovio koje su zemlje u Evropi najviše radoznale u vezi sa metaverzom koji bi, kako se navodi, trebao revolucionirati i digitalnu ekonomiju.
Prema istraživanju Walkme.com, Francuska je na prvom mjestu sa prosječnih 1.020 mjesečnih online pretraga o metaverzumu na milion korisnika interneta u zemlji.
Na drugom mjestu je Velika Britanija sa prosječno 942 online pretraživanja mjesečno na milion britanskih korisnika interneta u vezi sa metaverzom.
Švicarska (831), Njemačka (778) i Belgija (659) su među ostalim evropskim zemljama u kojima ima više od 700 online pretraga svakog mjeseca za metaverzom na milion korisnika interneta, i te zemlje su na trećem, četvrtom i petom mjestu.
Na Top 10 začelju je Švedska: na milion švedskih korisnika interneta u metaverzumu ima u prosjeku 304 online pretraživanja mjesečno.
___________
*Metaverzum je još uvijek u konceptualnoj fazi. Trenutno, najbliže onome što bi metaverzum trebao biti može se iskusiti uz pomoć VR tehnologije (VR naočale) i aplikacija za proširenu stvarnost (AR).