Povezivanje Sarajeva sa autoputom: 4,9 miliona KM za kružni tok na IX transverzali

0
636
Predstavnici Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad obišli gradilište IX transverzale

Sporazum o udruživanju finansijskih sredstava za realizaciju zadnje faze izgradnje IX transverzale u Sarajevu, odnosno izgradnju kružnog toka na spoju sa ulicom Safeta Zajke u Boljakovom Potoku, u vrijednosti od 4,9 miliona KM, potpisali su danas u uzgradi Općine Novi Grad, načelnik Semir Efendić, ministar Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač.
Nakon potpisivanja sporazuma, pristupit će se potpisivanju ugovora i sa izvođačem radova sa kojim je već zaključen okvirni ugovor na iznos od 4,9 miliona KM, od kojih Ministarstvo i Direkcija izdvajaju po 2 miliona KM, a Općina 900.000 KM kroz dvije budžetske godine. Vrlo brzo nakon toga očekuje se početak izgradnje kružnog toka, odnosno zadnje faze izgradnje IX transverzale.
Potpisivanju je prisustvovao i premijer Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenanić, koji je zajedno sa potpisnicima sporazuma, obišao gradilište IX transverzale.
Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu kada je u pitanju saobraćaj na prostoru Novog Grada, za koji je ranije potpisan ugovor u vrijednosti od oko 15 miliona KM, a do sada je realizirano blizu 10 miliona KM, izgrađen je most, kao i servisna saobraćajnica za firme koje se nalaze u neposrednoj blizini transverzale, ostaje da se izgradi spoj IX transverzale sa ulicom Safeta Zajke, kako bi saobraćajnica bila u funkciji.
“Za nas je ovo važan korak, a do kompletne realizacije preostaje jedan dio koji se tiče donošenja Odluke Skupštine o okvirnom preseljenju objekata privremenog karaktera koji se nalaze na lokalitetu IX transverzale, i zauzimaju dio kružnog toga. Izgradnjom ovog projekta i povezivanje sa kružnim tokom na LOT-u 2c, sa četiri saobraćajne trake, bit će uspostavljen saobraćaj od ulice Džemala Bijedića do autoputa, tako da će dva kružna toka vozače djeliti od izlaska na autoput”, kazao je načelnik Efendić.
Premijer KS Mario Nenadić istakao je značaj potpisivanja sporazuma koji omogućava nastavak izgradnje IX transverzale. Rekao je da je strateško opredjeljenje Vlade KS otvaranje grada prema njegovim sjevernim i zapadnim granicama.
“Sigurno je da ćemo već u narednih mjesec i po dana imati nastavak gradnje na kružnom toku. Iznos od 4,9 miliona KM koji su osigurali Kanton i Općina omogućit će nam povezivanje sa LOT-om 2c, sa ulicom Džemala Bijedića i infrastrukturalno obezjeđenje i rasterećenje saobraćaja u tom dijelu grada. Općina Novi Grad ovim će dobiti jedan zaista vrijedan infrastrukturni projekat, građani Kantona Sarajevo će sigurno imati lakši i brži izlazak iz grada, što će doprinijeti dugoročnom smanjenju gužvi, ali i zagađenju u gradu”, naglasio je premijer KS.
Ministar Kalem istakao je da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica koje se nalaze u Sarajevu, gdje će se dobiti kvalitetan spoj sa autoputem.
“Pri kraju je i projektno rješenje za XII transverzalu, tako da će Općina Novi Grad i Kanton Sarajevo imati kvalitetnu cestovnu infrastrukturu kojom ćemo omogućiti smanjenje gužvi u gradu Sarajevu”, kazao je ministar Kalem.