Poznati motivi koji će biti na hrvatskim kovanicama eura

0
718
Na svim kovanicama hrvatskog eura podloga će biti 'šahovnica'

Na svim kovanicama hrvatskog eura podloga će biti ‘šahovnica’, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.
To je odlučeno na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatsku, prenosi Index.hr.
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja eura imati na cijene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja eura standard porastao, odnosno da su plate rasle brže nego cijene te da nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj.
Prosječna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspjeha ekonomija, a da bi se dala ocjena o rastu zarada potrebno je da prođe pet godina od uvođenja eura.
Očekuje da će s uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi.
“Transparentnost će zahtijevati da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima šest mjeseci prije uvođenja i nakon uvođenja eura. To će pomoći ljudima da vide transparentno cijene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promijeni cijene”, dodao je guverner Vujčić.