EBRD predstavlja rezultate programa GEFF na Zapadnom Balkanu 28. septembra

0
476
WB GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan održat će se 28. septembra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će 28. septembra održati GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan. Događaj će biti online, a za gledatelje će biti dostupan putem prenosa uživo na portalu Balkan Green Energy News.
Cilj događaja je predstaviti ostvarene rezultate programa GEFF na Zapadnom Balkanu (Green Economy Financing Facility) – EBRD kreditne linije koja osigurava sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor.
U protekle četiri godine, putem programa GEFF na Zapadnom Balkanu investirano je više od 44 miliona eura u energetski efikasne tehnologije. Više od 9.000 domaćinstava unaprijedilo je energetsku efikasnost domaćinstava, te time reduciralo potrošnju energije i novca, poboljšalo kvalitetu života i smanjilo zagađenje okoliša. Smanjena je emisija CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 7.700 automobila sa ulice.
GEFF program za Zapadni Balkan se nastavlja, a ukupni iznos od 135 miliona eura biće usmjeren na povećanje energetske efikasnoti u regiji Zapadnog Balkana, a time i ublažavanje klimatskih promjena.
GEFF na Zapadnom Balkanu implementira se u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus), te je podržan grant sredstvima Evropske unije, Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Republike Austrije (BMF).