Uklanjanjem barijera do održivog razvoja poduzetništva

0
378
Na sajmu start-up kompanija predstavljeni rezultati podrške projekta EGG

Prepoznavajući poduzetništvo kao ključnu odrednicu ekonomskog razvoja, projekat ‘Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)’, kojeg u saradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), organizovao je prezentaciju izvještaja ‘Analiza barijera razvoju poduzetništva’.
Uoči prezentacije izvještaja, organizovan je sajam start-up kompanija na kojem su učesnici i posjetioci mogli vidjeti konkretne rezultate podrške projekta EGG novoosnovanim preduzećima i postojećim malim i srednjim preduzećima u naprednim tehnološkim sektorima.
Olav Reinertsen, ambasador Norveške u BiH, u uvodnom dijelu je istakao da su upravo poduzetnici pokretači promjena koji mnogima pružaju nadu kroz stimulans ekonomskoj aktivnosti i neprestanom traganju za rješenjem tržišnih problema.
U tom kontekstu, pristupljeno je identifikaciji barijera na temelju istraživanja provedenog među preduzetnicima i predstavnicima relevantnih institucija u BiH. Rezultati pokazuju da se s ciljem otklanjanja identificiranih barijera nameće snažna potreba za olakšavanjem procedura za osnivanje pravnih lica, smanjenjem pretjerane administracije u svim fazama poslovanja, izmjenama poreske regulative, povećanjem informiranosti u svim aspektima poslovanja, povećanjem finansijske podrške, posebno za nove kompanije te uvođenjem konkretnih edukativnih programa za razvoj poduzetničkih vještina.
Izvještaj ‘Analiza barijera razvoju poduzetništva’ prezentovala je dr. Alisa Mujkić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dok je u drugom dijelu prezentacije dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić iz Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu vodila diskusiju s privrednicima o poslovanju u BiH i izazovima Covid-19 pandemije.
Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, naglasio je je uklanjanje barijera moguće isključivo kroz prilagođavanje zakonske regulative.