Predstavljen prvi prototip pametne kontaktne leće

0
1124
Mojo Vision predstavio prvi funkcionalni prototip pametne kontaktne leće

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametne kontaktne leće ikada izrađen. Njihov proizvod trebao bi donijeti ekran direktno pred zjenicu ljudskog oka, a na njemu bi se mogla prikazivati slika – pa bi oni koji takvu leću nose imali digitalni zaslon pred očima čak i kada zažmire.
Tehnologija koja ovo omogućava naziva se Invisible Computing a trebala bi u konačnici donijeti mogućnost trenutnog prikaza na ekranu i interakciju s prikazanim sadržajem bez bilo kakvih dodatnih vanjskih uređaja. Isto tako prozirni ekran smješten u oku korisnika moguće je iskoristiti i za vrlo napredne prikaze sadržaja u proširenoj stvarnosti.
Ovaj koncept navodno je u tajnosti razvijan preko deset godina, a sada su prvi prototipi u fazi testiranja i traženja odobrenja od nadležnih agencija kako bi ih se moglo eventualno jednog dana pustiti u prodaju.
Kontaktne leće Mojo Lens izrađene su na temelju nekoliko revolucionarnih rješenja i zaštićenih tehnologija. U njima je, primjerice, najmanji i najgušći zaslon ikada proizveden koji mjeri razlučivost od preko 14.000 ppi, prenosi Bug.hr.
Neke od prvih primjena Mojo Vision vidi u poboljšanju kvalitete života ljudima s oštećenim vidom. Njima bi ovakve leće mogle prikazivati sliku koju inače ne mogu vidjeti, i to tako što bi povećale kontrast ili osvjetljenje, ili pak zumirale sliku koja je korisniku pred očima. Krajnji će proizvod navodno biti diskretan i gotovo nevidljiv u oku.