Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u BiH

0
1041
Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u BiH zvanično je predstavljen u Sarajevu

Nakon višegodišnje analize i rada ekspertske grupe USAID projekta Investiranje u sektor energije, Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u BiH zvanično je predstavljen večeras u Sarajevu.
Prvi vodič ovog tipa u BiH investitorima pruža sve potrebne informacije o procesu izgradnje elektroenergetskog objekta u BiH te sadrži šematske prikaze toka postupka izdavanja različitih dozvola. Osnovna namjena Vodiča je da olakša novim (i postojećim) investitorima snalaženje u kompleksnom upravnom sistemu izdavanja dozvola zbog kojeg je u ovom trenutku za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u prosjeku potrebno 20 dozvola u 100 koraka za čije ishodovanje je potrebno barem dvije, a u praksi često i više od pet godina.

Vodič investitorima pruža sve informacije o procesu izgradnje elektroenergetskog objekta u BiH

Direktor ekonomskog sektora USAID misije u BiH, Andrew Boegel, istakao je da je ova organizacija posvećena pomoći BiH u kreiranju transparentnog i poticajnog investitorskog ambijenta koji će privući investitore i otvoriti nova radna mjesta.
“Analiziranjem elektroenergetskog sektora u BiH shvatili smo da postoji ogroman potencijal, ali i veoma malo interesovanje investitora. Jedan od ključnih razloga je i nedostatak informacija o cjelokupnom procesu ishodovanja dozvola. Vjerujemo da će objava ovog Vodiča ohrabriti investitore da ulože u projekte u Bosni i Hercegovini“, naveo je Boegel te dodao da se i pored objave Vodiča, neophodno posvetiti i pojednostavljivanju procesa ishodovanja dozvola.
Osim informacija o svim dozvolama, upravnim postupcima i nadležnim organima, Vodič sadrži i druge bitne informacije kao što su dokumentacija koja se prilaže uz zahtjeve te zakonski rokovi za izdavanje dozvola.
U izradi Vodiča učestvovali su predstavnici svih nadležnih institucija koje izdaju dozvole potrebne za izgradnju elektroenergetskih objekata u BiH, a koje su se odvijale u okviru više radnih grupa i podgrupa za pojedine sektore. Vodič će tako pomoći i nadležnim predstavnicima administracije da efikasnije procesuiraju zahtjeve i učine taj postupak što je moguće kraćim.
USAID misija u BiH vjeruje da energetski sektor može biti generator ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, a objavom Vodiča na BHS i engleskom jeziku žele potaknuti tu perspektivu.
Svim zainteresovanim investitorima Vodič je osim printane verzije dostupan i online na http://vodic.usaideia.ba.