Predstavnici metalske industrije BiH prvi put na sajmu ELMIA u Švedskoj

Četiri bh. kompanije predstavljaju svoje proizvode na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine: Emerus Široki Brijeg, Niho Motors Konjic, Medena Commerce Tešanj i TMD AGS Gradačac

0
769
VTK BiH organizirao zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na sajmu ELMIA

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK) prvi put organizira zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu ELMIA Subcontractor, koji je otvoren danas u u Jonkopingu u Švedskoj i traje do 17. novembra 2022. godine.
Ove godine, četiri bh. kompanije predstavljaju svoje proizvode na zajedničkom nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine: Emerus Široki Brijeg, Niho Motors Konjic, Medena Commerce Tešanj and TMD AGS Gradačac.
VTK BiH je poduzela aktivnosti za povezivanje potencijalnih partnera i kupaca s bh. izlagačima, a pripremljen je i e-katalog bh. izlagača.
Metalska industrija u BiH ima veliki potencijal i primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini, ali i rast metalske industrije i to za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu. Za prvih devet mjeseci 2022. godine metalska industrija, s obimom od 13,8 milijardi KM čini oko 39% ukupne vanjskotrgovinske razmjene, a koja iznosi oko 35,4 milijarde KM. Najznačajnija izvozna tržišta su: Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.
ELMIA Subcontractor je vodeći sajam za metalsku i elektro industriju za sjevernu Evropu i najveći u Švedskoj, na kojem učestvuje više od 1.200 izlagača.