Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o PIO-u

0
1079
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (Foto: NAP)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je prihvatio sa 51 glasom ‘za’, 11 ‘suzdržanih’ i 15 ‘protiv’ Nacrt novog zakona o PIO.
Vlada FBiH je zadužena da u izradu prijedloga zakona uzme u obzir u raspravi iznesene prijedloge, primjedbe i sugestije kao i one koje će, eventualno, biti dostavljene u pismenoj formi. Očekuje se da će Dom naroda FBiH već sutra raspravljati o istom nacrtu, a prema zahtjevu penzionera iz FBiH zakon bi, u konačnici, trebao biti usvojen do Nove godine i stupiti na snagu u januaru 2018. godine.
Federalni premijer Fadil Novalić odgovorio je na neka od pitanja postavljena tokom rasprave. Kazao je kako je ovaj zakon korektan.
“Urađen je zakon po kojem svaka osoba može izračunati svoju penziju. Oni koji tokom 40 godina rada imaju prosječnu plaću imaju ukupno 40 bodova koji se množe sa 14 KM. Znači, jasno je da će ta osoba imati 560 KM penziju. Ako nemate 40 bodova odnosno dovoljno godina staža, nemojte zato kriviti zakon”, rekao je Novalić.
Što se tiče zahtjeva policijskih službenika, premijer je kazao da ih nije moguće ispuniti, ali da im je Vlada ponudila neka rješenja koja oni nisu prihvatili.
“Policijskom službeniku koji ima penziju 1.510 maraka, na osnovu novog zakona ona bi bila 60 maraka manja, a prema prijedlogu sindikata policijskih službenika trebala bi iznositi čak 1.884 KM. Ovi podaci govore o tome jesu li njihovi zahtjevi opravdani”, rekao je Novalić.
Na početku rasprave o Nacrtu zakona o PIO u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH se obratio predstavnik Unije samostalnih sindikata policije Mirza Hadžiabdić kazavši da bi usvajanjem ovog zakona policijskim službenicima penzije bile manje za 25 do 30 posto u odnosu na trenutne, prenosi agencija Patria.
“Smatramo da pitanje penzija policijskih službenika treba riješiti na drugačiji način. To se može uraditi tako da se koeficijent za policijskog službenika množi sa 1,3 ili da se za ovu kategoriju način obračuna utvrdi posebnim propisima”, rekao je Hadžiabdić.
Almin Škrijelj iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH izrazio je neslaganje sa dijelom zakona koji se odnosi na pripadnike boračke populacije i supruge šehida i poginulih boraca. Škrijelj je kazao kako traže da se riješi nepravda prema 1.100 žena koje su izgubile pravo na porodičnu penziju kada su napunile 45 godina i čija djeca nisu bila na redovnom školovanju.