Predstoji sastanak s kolegijem Vlade FBiH: Hoće li se uvažiti zahtjevi penzionera?

0
297
Ministar Delić razgovarao sa predstavnicima penzionera: Dijalogom do pravih rješenja

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje održali su sastanak sa kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjobosanskog kantona.
Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da je u fokusu sastanka bilo predstavljanje analiza penzijsko-invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i analize Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija.
“Ministar Delić je predstavncima penzionera predstavio i Strategiju demografskog oporavka i razvoja. Stav svih prisutnih je da je Strategija od izuzetnog značaja za opstojnost penzionog sistema, posebno uzevši u obzir da je omjer radnika i penzionera gotovo izjednačen”, navedeno je u saopćenju Ministarstva.
U saopćenju Ministarstva je navedeno i da ove projekcije pokazuju kako će trendovi i dalje ići negativnim tokom u svim segmentima, poput prirodnog priraštaja i održivosti tržišta rada.
Na sastanku je razgovarano i o zahtjevima penzionera koje su iznijeli na posljednoj Skupštini, a o kojima će se diskutovati na sastanku sa kolegijem Vlade FBiH. Zajednički je stav je da je problema mnogo, te da se trebaju i moraju zajednički rješavati, kao i da je otvoren dijalog, kakav se dosad praktikovao, način da se dođe do rješenja koja će s jedne strane utjecati na popravljanje kvaliteta života jedne od najbrojnijih kategorija društva, a s druge strane omogućiti održivost penzijskog sistema”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.