Preduzeća u RS četvrtinu prometa ostvaruju putem web-prodaje

0
1342
Procenti realizovanih narudžbi i prometa putem web sajta ili aplikacije za online

Rezultati istraživanja o informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) u preduzećima sa sjedištem u Republici Srpskoj, sprovedenog u 2020. godini, pokazuju da 99,5% preduzeća ima pristup internetu, pri čemu 99,3% koristi jedan od tipova fiksne širokopojasne internet konekcije.
Prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, svojim zaposlenim za poslovne potrebe, obezbjeđuje nešto više od polovine preduzeća (55,1%).
Web stranicu ima 60,6% preduzeća, a cloud computing usluge plaća samo 6,6% preduzeća.
Istraživanje je pokazalo da preduzeća (60,2%) najčešće do jedne četvrtine prometa ostvaruju putem web-prodaje. Kada je riječ o preduzećima koja realizuju e-trgovinu u 70,5% slučajeva web prodajom krajnjim potrošačima (Business to Consumers) ostvarili su 75-100% prometa. Sa druge strane, prodaja drugim preduzećima (B2B) i javnim ustanovama (B2G) donijela im je najvećim dijelom od 1% do 24% prometa.
U pogledu maksimalne brzine internet konekcije, najveći dio preduzeća (45,5%) ima brzinu internet konekcije koja se kreće između 30 i 100 Мbit/s. Preduzeća u najvećem broju slučajeva imaju brzinu internet veze koja zadovoljava njihove potrebe (86,8%).
Od ukupnog broja preduzeća koja imaju internet priključak, 99,3% koristi jedan od tipova fiksne širokopojasne internet konekcije.
Nešto više od polovine preduzeća (55,1%) obezbijedilo je zaposlenima uređaje koji omogućavaju mobilnu internet konekciju za poslovne potrebe, pri čemu ih u prosjeku koristi nešto manje od trećine zaposlenih (27,5%).
U RS 15,4% preduzeća zapošljava IKT stručnjake koji imaju sposobnost da razvijaju, održavaju i upravljaju IT sistemima, dok u 84,6% preduzeća IKT funkciju najčešće obavljaju spoljna lica.
Posmatrajući preduzeća koja zapošljavaju IKT stručnjake, u toku 2019. godine 67,3% preduzeća organizovalo je obuku za IKT stručnjake (što je povećanje od 10,1% u odnosu na 2018. godinu), dok je trećina preduzeća organizovala obuku i za ostale zaposlene u preduzeću, vezanu za unapređenje IKT vještina, podaci su Zavoda za statistiku RS.
U toku 2019. godine, od ukupnog broja preduzeća koja su zapošljavala ili pokušala da zaposli IKT stručnjake čak 67,1% je imalo slobodna radna mjesta koja je bilo teško popuniti.
Prema području djelatnosti, najviše IKT stručnjaka zaposleno je u preduzećima koja se bave informisanjem i komunikacijama – 75,1% (što je za 5,9% manje u odnosu na 2019. godinu).