Predviđeno osnivanje preduzeća ‘Ceste Kantona Sarajevo’

Skupština Kantona Sarajevo usvojila dva nacrta zakona iz oblasti saobraćaja

0
294
Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Nacrt zakona o javnom prevozu putnika u KS i Nacrt zakona o cestama KS.
Donošenjem zakona o javnom prevozu putnika, prvi put nakon deset godina postojat će propis koji će biti donesen od strane nadležnog organa. Na taj način će se stvoriti pretpostavka da se u potpunosti upravlja i reguliše održavanje javnog linijskog prevoza putnika na području Kantona Sarajevo.
“Ovim zakonom će doći i do organizacionih promjena u Ministarstvu saobraćaja, na način da će biti formirano tijelo koje će upravljati javnim prevozom#, kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.
Zakonom su definisani prioriteti u razvoju javnog prevoza putnika, a odredbama ovog zakona reguliše se i ugovoreni prevoz učenika za odlazak u obrazovne ustanove i nazad. Zakonom o cestama KS uređuje se kategorizacija javnih cesta, upravljanje cestama i pravni položaj upravitelja.
Zakonom je predviđeno osnivanje Javnog preduzeća ‘Ceste Kantona Sarajevo’.
Za oba nacrta predviđena je javna rasprava u trajanju od 60 dana, gdje će svi zainteresovani imati mogućnost davanja primjedbi i prijedloga na nacrte.