Pregovori o sezonskom zapošljavanju bh. radnika u Austriji

0
1099
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH na sastanku sa predstavnicima Austrijske službe za zapošljavanje

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na čelu sa direktorom Muamerom Bandićem, trenutno boravi u Republici Austriji gdje se razgovara sa predstavnicima Austrijske službe za zapošljavanje (AMS) o mogućnosti sezonskog zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Republici Austriji.
U skladu sa svojim nadležnostima Agencija za rad i zapošljavanje BiH je pokrenula razgovore na ovu temu, te ukoliko se pronađu zajednički interesi ova inicijativa će se uputiti prema Vijeću ministara BiH s ciljem sklapanja sporazuma o sezonskom zapošljavanju između dvije države.
Republika Austrija posljednjih godina ima manjak radne snage, posebno u zimskoj turističkoj sezoni, te je ovo prilika da se putem sezonskog rada angažiraju radnici iz naše zemlje.
Ovakav vid saradnje između dvije državne institucije garantuju da će naši radnici, po zaključenju i stupanju na snagu sporazuma, imati sva prava kao i domaća radna snaga u Austriji, te da će se zapošljavanje odvijati na legalan i uređen način. Također, sporazum bi omogućio praćenje odlaska radnika iz BiH u Austriju, te praćenje njihovog povratka u našu zemlju uz očuvanje svih njihovih prava koje imaju po osnovu nezaposlenosti nakon povratka, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.