Pregovori s turskim Oncosemom o liječenju onkoloških pacijenata i brzim Covid-testovima

0
295
Novalić razgovarao s vlasnikom turskog Oncosema, Erolom Čelikom o osavremenjavanju zdravstvenog sektora

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s vlasnikom i direktorom turske kompanije Oncosem Erolom Čelikom o osavremenjavanju zdravstvenog sektora, naročito u oblasti onkologije, te o mogućnostima upotrebe turskih brzih testova za Covid-19.
Novalić se zahvalio na posjeti te iskazanoj spremnosti Republike Turske i njenih kompanija da pomognu oblast zdravstva.
“S obzirom na podijeljene nadležnosti u zdravstvu na prostoru FBiH, potrudićemo se da uskoro organizujemo novi sastanak s predstavnicima zdravstvenog sektora FBiH kako bismo razgovarali o saradnji i o mogućim narednim koracima”, istakao je Novalić.
Inače, riječ je o grupaciji koja razvija rješenja u liječenju onkoloških pacijenata i najveći je dobavljač za Ministarstvo zdravlja Turske. Pored toga, ova kompanija proizvodi medicinske sprave, pomagala i uređaje koji se koriste u liječenju onkoloških pacijenata.
“Mi smo na nivou Turske osigurali sistem da gotovo 80 posto pacijenata prolazi kroz liječenje i terapiju bez napuštanja mjesta u kojem žive, što je veoma važno s motivacijske strane. Kroz razvoj takvog jednog sistema u BiH, istovremeno bi bili smanjeni troškovi liječenja tri do četiri puta i pružene jednake mogućnosti svakom pacijentu, čak i u manjim sredinama”, kazao je Čelik.
Oncosem je jedan od globalno najvećih proizvođača brzih testova za Covid-19 čiji su rezultati poznati za 3 do 5 minuta, a koji se mogu samostalno koristiti, bez slanja uzorka u laboratoriju te se, prema navodima proizvođača, koriste i u Zapadnoj Evropi.
Iz kompanije Nucleus Pharma iz Sarajeva, koja je ekskluzivni zastupnik Onkosema za područje bivše Jugoslavije i Albanije, ističu da su testovi već registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, te da se određena količina može naći na tržištu.
“Imajući u vidu kompletnu situaciju, opterećenost sistema finansijama, pogotovo s PCR testovima koji su izuzetno skupi, mi smo dogovorili posebnu cijenu, poseban finansijski paket za BiH, tako da bi se moglo ići u široko testiranje”, istakao je Mladen Vlaški, generalni menadžer kompanije Nucleus Pharma.
Uoči razgovora s premijerom FBiH, delegacije Oncosema i Nucleus Pharma razgovarale su o istim temama s predstavnicima drugih nivoa vlasti u BiH.