Cyber kriminal: Preko 5 miliona podataka biće ukradeno do 2020.

0
1346
Održan drugi ASBIS Cyber Security Day

Mjesec oktobar u Evropskoj uniji se obilježava kao mjesec cyber sigurnosti, a organizacijom konferencije ‘Cyber Security Day’ kompanija ASBIS se po drugi put pridružila EU inicijativi podizanja svijesti javnosti o važnosti IT sigurnosnih sistema.
“Uz podršku nekih od najznačajnijih kompanija iz svijeta IT sigurnosti, želimo promovisati važnost cyber sigurnosti među građanima, organizacijama te ih upoznati sa sredstvima zaštite u cyber svijetu“, izjavio je Adnan Bajramović, direktor kompanije ASBIS.
“Informaciona bezbjednost je globalni izazov jedan on najviših faktora koji utiče na sigurnost poslovanja“, izjavila je Jasmina Živanović, Security Channel predstavnica kompanije IBM, jedne od učesnica konferencije, naglašavajući da će do 2020. godine gubitak kompanija usljed cyber kriminala, na globalnom nivou, iznositi preko 8 triliona dolara, te da će preko 5 miliona personalnih podataka biti ukradeno.
Rješenje kompanije Qualys, koje klijentima omogućava ujedinjen pristup detekciji, prevenciji i odgovoru na cyber prijetnje, koje je implementirano u 74% kompanija iz Forbes Global 50 i 47% u Global 500, je uz live demo prezentirao Emir Arslanagić, regionalni Account i Channel menadžer.
Cosmin Vilcu, Territory Account menadžer kompanije SonicWall, koja trenutno ima razvijena sigurnosna rješenja za 500.000 organizacija, u preko 150 zemalja, objasnio je viziju metodologije njihovih rješenja koja korisnicima nude automatiziranu detekciju sigurnosnog proboja i prevenciju u realnom vremenu.
“Od januara do avgusta ove godine, prosječan SonicWall klijent je imao preko 18.000 malware napada, što je rast od preko 70% u odnosu na isti period 2017. godine“, naveo je Vilcu.
Uzimajući u obzir navedene podatke, izuzetno su važni primjeri dobre prakse i dobrih rješenja koje su prisutni na konferenciji mogli čuti.
Ispred kompanije Fortinet, Ivan Ščavničar, istakao je glavne karakteristike Fortinet Security Fabric rješenja koje pokriva sve potencijalne napade na mrežu, Endpoint Access, web, email i cloud, a koje je uspješno implementirano u JP Elektroprivreda BiH.
Adnan Švraka, predstavnik Elektroprivrede istakao je da su ovim rješenjem uklonjene brojne sigurnosne prijetnje za sistem ove javne kompanije, ali i pokrivene nove, kojih nisu bili ni svjesni.
“Jednostavnost implementacije, smanjeni broj ljudi potrebnih za održavanje te smanjeno vrijeme za održavanje su bile ključne značajke za izbor Fortinet sistema“, izjavio je Švraka.
Prisustvo svih navedenih učesnika te preko 100 gostiju su potvrda kvalitete ove konferencije, čime je ASBIS, kao organizator, dao značajan doprinos isticanju važnosti teme IT sigurnosti za kompanije prisutne na bh. tržištu.