Premijer, ministar saobraćaja i Ured za korupciju poručili GRAS-u: Pripremamo krivične prijave

0
455
Na sastanku je ukazano na ogromne propuste u poslovanju GRAS-a

Sporazum o rješavanju problema u poslovanju preduzeća KJKP GRAS je Vlada Kantona Sarajevo potpisala u oktobru 2020. i u potpunosti ga je sa svoje strane ispoštovala. Međutim, to nije učinilo preduzeće GRAS koje je bilo drugi potpisnik, poručeno je na današnjem sastanku premijera KS Edina Forte, ministra saobraćaja Adnana Štete i predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom sa upravom ovog preduzeća.
Ovom prilikom posebno je ukazano na ogromne propuste u poslovanju GRAS-a, zbog čega će se, po riječima ministra Štete, pokrenuti brojne prijave, kako bi odgovarali svi oni koji su za to krivi.
“Uprava preduzeća i Sindikat uposlenika obavezali su se, pomenutim sporazumom, pristati na bezuslovno provođenje restrukturiranja preduzeća, kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacione strukture, u skladu sa preporukama studija o restrukturiranju preduzeća”, poručio je ministar.
Dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH) iznose 33 miliona KM, prema Poreznoj upravi 92 miliona ne računajući iznos kamata u još tolikom iznosu. Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose po nekim procjenama preko 50 miliona KM. Upravo je zbog navedenih tužbi radnika, nepoštivanja zaključaka koje su i sami potpisali, i došlo do blokade računa GRASA, jer je uprava trebala sa ovlaštenim advokatom radnika napraviti sporazum kojim bi se odgodile blokade računa do kraja 2021.
U ovom trenutku, račun GRASA je blokiran na iznos od 6,2 miliona KM po osnovu dospjelih tužbi radnika.
Po informacijama koje je iznio vršilac dužnosti direktora GRAS-a Senad Mujagić, advokat Plećan nije podržao zahtjev uprave preduzeća da odgodi dalju blokadu računa. Zbog postojeće blokade, nemoguće je isplatiti radnicima redovne plate i obaveze prema dobavljačima, poput Elektrodistribucije.
“Zadužili smo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali i budžetski inspektorat Ministarstva finansija, da u roku od 30 dana pripremi Informaciju vezanu za neplaćanje obaveza propisanih zakonom u KJKP GRAS i to za obaveze plaćanja PDV-a u periodu 2011-2018. godina, obaveza plaćanja poreza i doprinosa u periodu 2009-2016. godina i obaveze po tužbama radnika preduzeća GRAS po Kolektivnom ugovoru u periodu 2000-2016. godina. Očekujemo da će jedinstvena informacija, koju pripremi Ured za borbu protiv korupcije rezultirati krivičnim tužbama protiv odgovornih.
Bez obzira na blokadu računa preduzeća GRAS Vlada Kantona Sarajevo osigurat će građanima redovan gradski prijevoz”, poručeno je nakon današnjeg sastanka.