Preuzeta medicinska sredstva u sklopu projekta EU4Health

0
375
Ministrica Ankica Gudeljević preuzela medicinska sredstva u sklopu projekta EU4Health

U skladišnom prostoru Hercegovinalijeka danas je izvršena primopredaja medicinskih sredstava namijenjenih stanovnicima i zdravstvenom sistemu BiH, a riječ je o isporuci koja je stigla 8. oktobra ove godine.
Osim bh. ministrice civilnih poslova Gudeljević primopredaji su prisustvovali i zamjenica šefa delegacije EU u BiH, Ekaterina Dorodnova i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan.
Riječ je o 56 paleta safety kutija i šprica od 2 ml i 5, proizvođača Abu Dhabi Medical Devices, špricama sa iglom, i kartonskim zaštitnim kutijama za farmaceutski otpad.
Dosadašnje projektne aktivnosti kroz mehanizam EU4Health u javnosti su percipirane kao aktivnosti posvećene isključivo nabavci vakcina, no kroz mehanizam EU4Health se osigurava i material za vakcinaciju, jača kapacitet hladnog lanca, a projektom predviđen iznos ukupnih novčanih sredstava od država članica EU iznosi 13.775.280 eura.
”Suradnja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Delegacije EU u BiH u okviru mehanizma EU4Health je počela 26.03.2021. godine kada je potpisan Ugovor između ove dvije institucije te je tijekom prethodnog razdoblja Ministarstvo civilnih poslova putem ovog mehanizma nabavilo 214.110 cjepiva Pfizer”, kazala je ministrica Gudeljević.
U sljedećem periodu očekuje se isporuka 38 velikih kutija proizvođača Becton Dickinson, 0,5 ml mini šprica te 39 kutija sa po 3000 šprica od 2ml. Također, uskoro stižu plastične safety kutije za farmaceutski otpad, te 10.032 kontejnera za skladištenje i transport korištenih malih oštrih predmeta u zdravstvu.
Tehničku potporu u implementaciji ovog mehanizma Ministarstvu civilnih poslova pruža UNICEF, a važan aspekt ovog mehanizma je i plan vidljivosti i komunikacije koji sadrži jasno definirane aktivnosti nakon što svi korisnici projekta dodijele proračunsku kvotu za tu liniju što je sasvim novi pristup u realizaciji aktivnosti.