Priča o uspjehu: 75 godina Porscheovih sportskih automobila

0
281
Aktivnosti širom svijeta tokom godišnjice/ Porsche Vision 357 kao znak sjećanja na 356

Ferry Porsche je 1948. godine ostvario svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom, proizveo je Porsche 356 Roadster Br. 1. Time je obilježeno rođenje legendarnog brenda i postavljeni su temelji za priču o uspjehu. Proizvođač sportskih automobile obilježit će svoju 75. godišnjicu 2023. godine proslavama širom svijeta i sa Porsche Vision 357.
“Proslave počinju specijalnom izložbom naziva Driven by Dreams, 75 godina Porscheovih sportskih automobila, koja se otvara 27. januara u DRIVE, Volkswagen Group Forumu u Ber-linu i koja će trajati do 10. septembra 2023. godine”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG.

Osvrt na konceptualno putovanje u budućnost

Porsche Vision 357 – koji odaje počast modelu 356 – je odličan primjer toga i može se vidjeti-po prvi put u Berlinu. Njime, Style Porsche tim uvodi monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje moguće implementacije buduće filozofije dizajna: upečatljiv primjer je dosljedno poboljšanje svjetlosnog potpisa, koji je i progresivan i vizionarski u načinu na koji pokazuje ka budućnosti.
”Sa Porsche Vision 357 modelom smo kreirali poseban rođendanski poklon. On naglašava važnost našeg DNK dizajna zasnovanog na modelu 356. Proporcije podsjećaju na historijski model, dok detalji ostvarujupogled u budućnost“, kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porsche odjela.
Izgrađen na platformi modela 718 Cayman GT4 RS sa 368 kW (500 KS), Porsche Vision 357 predstavlja izvanredne performance sportskih automobila.
Porsche nastavlja proslavu godišnjice ispred Stuttgarta na Retro Classics. Vodeći sajam u oblasti culture klasičniha utomobila se održava od 23. do 26. februara. 9. juna, Porscheov muzej u Stuttgart-Zuffenhausenu će otvoriti opsežnu specijalnu izložbu. Porsche Deutschland će 10. i 11. juna istaknuti godišnjicu na Festival of Dreams manifestaciji u Hockenheimringu. U tamošnjem Porsche Experience Centru, proizvođač sportskih automobile će izložiti historijat, sadašnjost i budućnost brenda.
Priča o uspjehu 75 godina Porscheovih sportskih automobila će se također proslaviti u Petersenovom muzeju automobila u Los Angelesu, najvišoj automobilskoj izložbi na svijetu na Grossglockneru i u Švicarskom muzeju transporta u Luzernu. Štaviše, izložbeni materijali iz Driven by Dreams izložbe će obići više od 60 destinacija u Evropi i SAD-u u Heritage Truck vozilu, specijalno dizajniranom za ovu, jubilarnu godinu. Završnicu aktivnosti širom svijeta predstavlja Rennsport Reunion festival automobilau Kaliforniji, koji traje od 28. Septembra do 1. oktobra.

Šezdeset godina modela 911 i 100 godina Le Mansa

Postoje još dvije velike godišnjice koje treba proslaviti u jubilarnoj godini 75 godina Por-scheovih sportskih automobila: 60 godina modela 911 i 100 godina 24 sata Le Mansa. Od-predstavljanja na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u septembru1963. godine, 911 blista, a svojim kultnim dizajnom i neusporedivim iskustvom vožnje ugradio se u kolektivno sjećanje ljubitelja sportskih automobila širom svijeta.
Organizatori najpoznatije trke izdržljivosti na svijetu također imaju razloga za slavlje: 10. i 11. juna će obilježiti stogodišnjicu utrke 24 sata Le Mansa na Sartheu. Svaki proizvođač sportskih automobile sanja o uspjehu na stazi Circuit des 24 Heures du Mans, a Porsche ima posebno blisku vezu s francuskom kultnom utrkom izdržljivosti: brend je najuspješniji na Le Mansu, kao i jedini učesnik koji je bio zastupljen na 24-satnoj utrci bez prekida, od 1951. godine. Tokom tog vremena, kompanija je ostvarila 110 pobjeda u svojoj klasi i 19 pobjeda u ukupnom poretku.