Od srijede u funkciji četverosjed na Bjelašnici

0
182
Četverosjed na Bjelašnici imaće maksimalnu brzinu od 2,6 minuta u sekundi, vožnja će trajati 5,1 minut

Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici bio je jedan od najzahtjevnijih i sigurnosno najrizičnijih projekata na Bjelašnici u ovoj građevinskoj sezoni i odavno je završen, a njegovo puštanje u rad očekuje se polovinom sljedeće sedmice, obzirom da su jučer izvršene i posljednje provjere.
Ministar privrede KS Adnan Delić i direktor KJKP ZOI’84 Jasmin Mehić podsjećaju da je četverosjed šest godina bio praktično neupotrebljiv, a već od srijede skijaši će ga u punom kapacitetu moći koristiti. Imat će maksimalnu brzinu od 2,6 minuta u sekundi, pri kojoj će vožnja trajati 5,1 minut. Instalacija je nadograđena trakom za usmjeravanje skijaša na polaznoj stanici, povećana je i dužina trase u odnosu na staru, te su dodani novi stubovi, korpe i u potpunosti zamijenjen motor.
Podsjećaju i da je instalacija fiksna, odnosno žičara neće imati mogućnost garažiranja korpi ili instalacije pokrivnih haubi.
“Radi se o fiksnoj instalaciji koja je nadograđena maksimalno. U budućnosti na Bjelašnici radit ćemo isključivo nove instalacije, šestosjedne, sa zatvorenim haubama ili zatvorene kabinske žičare“, kazao je Mehić.

Švicarci izvršili posljednje sigurnosne preglede, čeka se završetak tehničkog prijema

Delegacija iz Švicarske, predvođena Makrusom Menzijem, šefom tehnološkog razvoja i Alijem Rashideom, voditeljem projekta švicarske kompanije BARTHOLET Maschinenbau AG, koja je proizvođač žičare, obavila je jučer posljednje preglede na četverosjedu na Bjelašnici.
“Ovo izmještanje na Bjelašnici završeno je u maksimalno brzim rokovima, a očekujemo puštanje u rad najkasnije do srijede, prvog februara“, izjavio je šef tehnološkog razvoja kompanije BARTHOLET iz Švicarske Menzi.
Dodao je i da je uređenje trase i drugi manji radovi ostaju za proljeće, ali da će četverosjed funkcionisati nesmetano tokom ove sezone.
Nadzor nad završenim radovima izvršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, te se još prije zvaničnog puštanja u rad, a moguće već sutra očekuje i finalna potvrda inspekcijskog nadzora Austrijskog WPK -a, nakon koje se izdaje i upotrebna dozvola nadležnog općinskog organa. Očekuje se da će sve navedene procedure biti završene do srijede.