Prijedlog u EU: Posebna vozačka dozvola za SUV-ove

0
96
U kategoriju B+ ušla bi sva osobna vozila teža od 1,8 tona

Prihvate li zakonodavci prijedlog francuske eurozastupnice, vozači u Evropskoj uniji mogli bi biti pred novim izazovom – polaganja dodatnog vozačkog ispita za velike i teške osobne automobile.
Naime, francuska eurozastupnica stranke Zelenih, Karima Delli, predala je niz amandmana na Prijedlog direktive Evropskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama. Ovim se prijedlogom žele uvesti nova pravila za digitalne jedinstvene vozačke dozvole, koje bi vrijedile u cijeloj Evropskoj uniji, poboljšati sigurnost prometa na cestama, ali i uvesti strože kažnjavanje za najteže prekršaje u prometu.
Prijedlog zastupnice Delli unosi još jedan novitet, s ciljem povećanja sigurnosti, a vezan za vozačke dozvole. Prema njenim amandmanima, na nivou EU uvela bi se potpuno nova kategorija osobnih vozila, nazvana B+. U tu bi kategoriju spadala teška i velika osobna vozila, primarno danas vrlo popularni SUV modeli. Vozačka dozvola kategorije B, za osobne automobile i kombije, danas više nije primjerena najtežim putničkim automobilima, smatra zastupnica Zelenih, pa su potrebne izmjene propisa.
Prema njenoj ideji, u kategoriju B+ ušla bi sva osobna vozila teža od 1,8 tona. To bi, dakle, bila i većina električnih SUV modela, ali i primjerice Audi Q7, Volvo XC90 ili BMW X5. Za takve bi automobile trebalo položiti dodatni ispit, no tek nakon najmanje dvije godine vozačkog iskustva u B kategoriji, i ne prije navršene 21 godine starosti. Time bi se umanjile opasnosti za pješake, bicikliste i vozače manjih automobila, budući da bi se novim vozačkim ispitom naglasak stavio na takve situacije, piše Automet.hr. Isto tako, demotiviralo bi se kupce od nabavke SUV-ova, koji su i ekološki najproblematičniji, zauzimaju mnogo prostora na ulicama i energetski su neefikasni.
Evropskim bi se propisima ograničila i najviša brzina kretanja vozila kategorije B+, i iznosila bi 130 km/h, bez obzira na lokalne propise koji bi mogli dozvoliti i veće brzine.