Prirodne katastrofe prouzročile 210 milijardi dolara štete u 2020.

0
396
Štete od prirodnih katastrofa su lani za četvrtinu bile veće nego u 2019. godini

Prirodne katastrofe prouzročile su u 2020. godini 210 milijardi dolara štete u zemljama širom svijeta, a veliki dio iznosa otpada na SAD, koji su poharali uragani i požari, izvijestio je njemački reosiguravatelj Munich Re.
Iznos je za četvrtinu veći nego u 2019. godini, a poklopio se s osjetno pojačanim rizicima koje donosi globalno zatopljenje. Osigurani su gubici porasli 44 posto, na 82 milijarde dolara, objavio je Munich Re, prenosi agencija Hina.
Sezona uragana bila je ‘hiperaktivna’, s rekordnih 30 oluja, više nego 2005. godine kada ih je zabilježeno 28, navodi Munich Re. Toplinski valovi i suše raspiruju pak šumske požare, koji su prošle godine na zapadu SAD-a prouzročili 16 milijardi dolara štete.
Pojedinačni događaj koji je prouzročio najveću štetu, od 17 milijardi dolara, bile su poplave u Kini, no osigurano je bilo samo dva posto tog iznosa, napominju u Munich Reu.
“Klimatske promjene igrat će sve važniju ulogu u svim tim rizicima”, izjavio je član uprave Munich Rea Torsten Jeworrek, ukazujući na uragane, šumske požare i druge vremenske nepogode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here