Procvat sektora online obrazovanja u BiH, rast veći od 430%

Obim transakcija u ovom sektoru je u prvom kvartalu 2021. više je nego učetvorostručen (432%), dok je broj klijenata učetvorostručen (406%)

0
489
Nikola Mehandžić, Business Development direktor Payoneera za tržište BiH

Pandemija koronavirusa je navela mnoge da se počnu baviti online obrazovanjem. Samo u Bosni i Hercegovini obim transakcija porastao je više od četiri puta, podaci su Payoneera.
Od svih uplata izvršenih putem globalne platforme Payoneer, najviše uplata u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko platformi Dadaabc i BedaKid.
Sektor online obrazovanja u BiH je u prvom kvartalu 2021. godine ostvario četiri puta veći broj uplata nego u prva tri mjeseca 2020. Obim transakcija u ovom sektoru je više nego učetvorostručen (432%), dok je broj klijenata učetvorostručen (406%), uz rast prosječnog obima uplata u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.
“Pružanje usluga online obrazovanja iz BiH u inostranstvo u posljednjih godinu dana bilježi veliki konstantan rast. To je vrlo atraktivan segment, u kojem radi veliki dio freelancera u BiH, kojima to predstavlja osnovni izvor prihoda. Rast pojedinačne vrijednosti uplate po korisniku pokazuje da se naši ljudi još više cijene na međunarodnom tržištu online obrazovanja. Nastavit ćemo da radimo na unapređenju naših servisa, kako bismo našim korisnicima obezbijedili brzu i jednostavnu uslugu i pomogli da još brže napreduju”, izjavio je Nikola Mehandžić, Business Development direktor Payoneera u BiH.
Najveći porast uplata u BiH u sektoru online obrazovanja u prvom kvartalu 2021. godine izvršen preko globalne platforme Payoneer je zabilježen na platformi Palfish sa porastom od 222%, zatim na Preply.com – 111%, Bibo Global E-learning Singapore – 103%, Dadaabc – 101% i Langroom LTD – 44%.
Gledano po gradovima u BiH, Sarajevo se nalazi na prvom mjestu u sektoru online obrazovanja po ukupnom obimu transakcija izvršenih putem ove globalne platforme sa učešćem od 20,7%, a slijede ga Banjaluka sa 9,6%, Mostar sa 8,9%, Zenica sa 5,7%, Tuzla i Bijeljina sa po 4,5%, Pale sa 3,6%, Prijedor sa 3,3% i Vlasenica sa učešćem od 3%.