Program 29. Kopaonik biznis foruma posvećen temama napretka Zapadnog Balkana

Kopaonik biznis forum biće održan od 6. do 9. marta ove godine

0
524
Vlahović: Kopaonik biznis foruma je skup od regionalnog značaja

Veliki regionalni značaj 29. Kopaonik biznis foruma, koji će od 6. do 9. marta 2022. godine biti održan u hotelu Grand Kopaonik na Kopaoniku, potvrđuje i program Foruma u okviru kojeg je čak jedna trećina panela posvećena upravo regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast.
Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj bit će glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmenjivati mišljenja. Kopaonik biznis forum će ove godine okupiti i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija, a svoje učešće potvrdili su i predsjednici privrednih komora zemalja regiona.
Među panelistima iz Bosne i Hercegovine bit će državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, koji će govoriti na panelu ‘Infrastruktura i povezivanje’, te Sanjin Arifagić u ime USAID-ovog projekta Diaspora Invest, koji će govoriti na panelu o regionalnoj saradnji kao preduslovu za održivi razvoj.
“Prema januarskom izvještaju Svjetske banke, za čitav region Zapadnog Balkana predviđa se umjereni rast, od 4,1 posto u 2022. godini. Sa projektovanim oporavkom rasta predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovaj region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga”, kaže Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije.
Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema bit će i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.
“Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, neophodni politički kompromisi, će u godinama koje dolaze svakako biti u fokusu ekonomske politike zemalja Zapadnog Balkana”, dodao je Vlahović.
Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.