Počela izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo

0
955
Zvaničnici tri države svečano otvorili početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo (Foto: Tanjug)

Predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan svečano su otvorili početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.
Polaganju kamena temeljca prisustvovovali su i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.
Podsjećamo, radovi na izgradnji autoputa počinju deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju. Taj ugovor krajem prošle godine potpisali su potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije Tašjapi Emrulah Turanli.
Vrijednost potpisanog ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača–Kuzmin (ukupno 225 miliona eura) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega–Kotroman (25 miliona eura).
Sredstva su obezbijeđena iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije. Predviđena dužina dionice autoputa Bijeljina–Sremska Rača–Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.
Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin–Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine. Budući autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku u oba smjera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas.

Trasa budućeg autoputa Beograd-Sarajevo

Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini. Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara. Pored mosta, predviđena je i izgradnja jedinstvenog graničnog prelaza.
Druga dionica, Požega–Užice–Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10, navodi B92. Za ovu dionicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here