Počela izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo

0
1217
Zvaničnici tri države svečano otvorili početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo (Foto: Tanjug)

Predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan svečano su otvorili početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.
Polaganju kamena temeljca prisustvovovali su i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.
Podsjećamo, radovi na izgradnji autoputa počinju deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju. Taj ugovor krajem prošle godine potpisali su potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije Tašjapi Emrulah Turanli.
Vrijednost potpisanog ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača–Kuzmin (ukupno 225 miliona eura) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega–Kotroman (25 miliona eura).
Sredstva su obezbijeđena iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije. Predviđena dužina dionice autoputa Bijeljina–Sremska Rača–Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.
Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin–Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine. Budući autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku u oba smjera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas.

Trasa budućeg autoputa Beograd-Sarajevo

Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini. Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara. Pored mosta, predviđena je i izgradnja jedinstvenog graničnog prelaza.
Druga dionica, Požega–Užice–Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10, navodi B92. Za ovu dionicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.