Schneider Electric predstavio EcoStruxure Facility Expert

0
1048
EcoStruxureTM Facility Expert – od pametnih usluga do izvrsnosti u upravljanju

Kompanija Schneider Electric predstavila je EcoStruxure™ Facility Expert, moćno softversko rješenje osmišljeno kako bi se pojednostavilo poslovanje, učinilo ga se efikasnijim i povoljnijim te kako bi se povećala pouzdanost procesa i imovine.
Svoju široku primjenu nalazi u komercijalnim objektima poput shopping centara i različitih trgovačkih lanaca ili pak kompleksnih industrijskih i proizvodnih pogona. Moguće je odabrati rješenje koje u potpunosti odgovara potrebama korisnika, a čiju implementaciju u najkraćem mogućem roku integriše certifikovani lokalni EcoXpert partner firme Schneider Electric.
Uz napredniju aplikaciju, EcoStruxure™ Facility Advisor, korisnici mogu da dobiju i dodatnu vrijednost: snažniji analitički softver koji, uz praćenje potrošnje energenata, može da testira efikasnost opreme u kompleksnim korisničkimprocesima. Na taj način korisnik dobiva konkrente savjete i dodatne preporuke kako da racionalizira potrošnju i ostvari veći profit po kvadratnom metru trgovačkog lanca ili proizvodnog pogona.
Konkretan primjer primjene su trgovački lanci, koji prema HACCP regulativama moraju dva puta dnevno da očitavaju i evidentiraju temperaturu svih hladnjaka u svojim maloprodajama. Ovakvi zadaci uzimaju vrijeme zaposlenicima u trgovačkim centrima, udaljujući ih od zadanih prioriteta. Primjenom Facility Expert softvera, ovakvi rutinski zadaci se automatiziraju, prikupljaju u centralnom sistemu te sistematski i sigurno bilježe. Dodana vrijednost je i pravovremena detekcija kvara na opremi alarmiranjem voditelja trgovine i partnera za održavanje opreme, čime se uvelike dobiva na vremenu i brzom vraćanju u rad.
Efikasnije upravljanje ujedno je moguće spajanjem pojedine opreme, putem pametnog telefona ili tableta, čime rutinsko održavanje postaje još jednostavnije, a rješavanje kvarova brže, pouzdanije, efikasnije i jeftinije.
Velika prednost ovog softvera svakako je mjerenje i praćenje potrošnje svih energenata (el. energije, gasa, struje), te uspoređivanje (benchmark) potrošnje energetskih resursa između različitih objekata istog trgovačkog lanca. Znamo da su najveći potrošači upravo rasvjeta i klimatizacija objekta, a konkretnim uvidima u potrošnju energije po kvadratu, u poređenju sa podacima o prometu, voditelji trgovačkih lanaca mogu lako da izračunaju profitabilnost svakog pojedinog objekta te da planiraju daljnji razvoj poslovanja.