BiH na 92. mjestu WEF liste globalne konkurentnosti

0
942
Članice grupe G7 trebalo bi da izdvoje 10.000 milijardi dolara za oporavak baziran na ulaganjima

Prema novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Bosna i Hercegovina je ove godine na listi globalne konkurentnosti na 92. mjestu s ocjenom od 54,7 od mogućih 100 bodova, što je za jednu poziciju lošije u odnosu na prošlu godinu.
Ovogodišnjim istraživanjem WEF-a obuhvaćena je 141 država, a metodologija se bazira na 12 nivoa konkurentnosti: makroekonomskoj stabilnosti, infrastrukturi, primjeni ICT-a, finansijskom sistemu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici, tržištu rada i proizvoda, kapacitetu za inovacije, zdravlju, obrazovanju i vještinama.
Na listi globalne konkurentnosti BiH je najlošije rangirana kod inovacijske sposobnosti i poslovnoj dinamici (na 117. mjestu), dok je najbolje pozicionirana po pitanju makroekonomske stabilnosti (na 64. mjestu sa 75 od ukupno 100 bodova).
Na listi globalne konkurentnosti zemlje iz susjedstva pozionirane su: Slovenija je na 35. mjestu, Hrvatska je 63., Srbija 72. a Crna Gora na 73. mjestu.
Najkonkurentnija zemlja u svijetu je Singapur, a slijede SAD, Hong Kong, Holandija i Švicarska. Na posljednjem mjestu je Čad.