Projekat 100 najvećih u BiH: Na listi rangirano 712 kompanija

Mala, srednja i velika preduzeća koja su rangirana prema različitim kriterijima u TOP 100 ukupno su prošle godine prihodovala 38,39 milijardi KM i ostvarila su dobit od 2,78 milijardi KM

0
457
Na pres-konferenciji istaknuta je važnost osnaživanja privrede cijele države

Na konferenciji za medije danas je u Sarajevu predstavljen ovogodišnji biznis projekat ‘100 najvećih u BiH i regionu’ koji organizuju Poslovne novine u saradnji sa analitičkim partnerom, bonitetnom agencijom LRC BIS, članicama LRC Grupacije, te suorganizatorom Vanjskotrgovinskom komorom BiH i strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.
Direktorica Projekta, Alena Ahmetspahić-Fočo izjavila je da je ukupno 35.720 kompanija predalo završne račune za 2021. godinu, što je za 2% više u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je rangirano 712 kompanija, od čijeg broja se, u posljednjih pe godina prvi put na listama našla 251 kompanija.
Emil Kučković, direktor Poslovnih novina kazao je da su mala, srednja i velika preduzeća koja su rangirana prema različitim kriterijima u TOP 100 ukupno prihodovala 38.392.951.763 KM te da su ostvarila su dobit u iznosu od 2.784.810.536 KM. U 2021. godini, koja je zadnja referentna prema završnim računima, ove kompanije zapošljavale su 143.421 radnika.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić osvrnuo se na podatke o izvozu. Zanimljivo je i pozitivno da je ukupni izvoz rangiranih kompanija porastao u odnosu na godinu prije, te je izvezeno ukupno 8.769.204.823 KM vrijednosti robe.
“Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju i uslove poslovanja, pozitivne priče su nam više nego potrebne. Nažalost, sukobi u Ukrajini su se nadovezali na pandemiju koronavirusa i dodatno usložili situaciju ne samo kada je u pitanju poslovanje kompanija, nego i svakodnevnog života stanovništva. Upravo iz tog razloga, uspjesi koje naše kompanije ostvaruju su daleko značajniji. Pred nama je novo izdanje 100 najvećih i ja ne sumnjam da će i ove godine realizacija projekta biti uspješna”, kazao je Egrlić.
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo prepoznao je vrijednost projekta te kao strateški partner istakao je važnost osnaživanja privrede cijele države.
Direktor transporta i logistike EuroExpress brze pošte, Nenad Šehovac, rekao je da EuroExpress brza pošta sedmu godinu za redom podržava projekat ‘100 najvećih u BiH’ u organizaciji Poslovnih novina i VTK BiH.
“Iako su teška vremena i mnoge kompanije se bore za opstanak, sa ponosom možemo istaći da korisnici naših usluga imaju potpuno povjerenje u EuroExpress brzu poštu jer u nama prepoznaju stabilnost, sigurnost i pouzdanog partnera”, rekao je Šehovac.
I brend Porsche je podržao realizaciju projekta ‘100 najvećih u BiH’.
“Porsche Brand je već 2020 godine predstavio prvi električni Porsche Taycan i na taj način ozvaničio i prodaju električnog Porsche vozila – model Taycan. Postavili smo punjače za električna vozila na 34 lokacije širom BiH i nećemo na tome stati. U kompaniji Porsche BH smo instalirali prvi brzi DC punjač za električna vozila od 150kW (za 1h možete napuniti 100% bateriju). Raduje me što jednostavno proizvođači imaju samo jednu mogućnost, a to je da električna vozila moraju da zažive, jer povratak na konvencionalna vozila u 100% obimu se neće desiti. Gledamo naprijed i implementiramo nove ideje u skladu sa društvenom odgovornosti”, zaključio je Armin Mulović, brand manager marke Porsche za BiH.
Ovogodišnji projekat ‘100 najvećih u BiH’ realizuje se u Međugorju (Herceg Etno selo, 21. i 22. septembra) što će biti i prilika da se obilježi značajan jubilej – 50 godina Poslovnih novina i 35 godina projekta.