Projekat EU4Business: Milion i po eura za mikro, mala i srednja preduzeća u BiH

0
964
Gilles Rebattet: Očekujemo da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta

Mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini od danas imaju priliku da direktno apliciraju za bespovratna sredstva u okviru drugog Poziva za dostavljanje prijedloga projekata u oblasti izvozno-orijentisanih sektora, u sklopu projekta Evropske unije – EU4Business.
Bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,5 miliona eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, rečeno je danas tokom predstavljanja Poziva.
“Mikro, mala i srednja preduzeća u BiH moći će poboljšati svoju konkurentnost zahvaljujući podršci koju pruža EU4Business. Zajedno s ranije pokrenutim Pozivom na izvozno orijentirana partnerstva, ukupna bespovratna sredstva Evropske unije za jačanje bh. preduzeća iznose oko 4,5 miliona eura iz EU4Business projekta. Očekujemo da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta i zahvaljujući korištenju poslovnih inovacija povećati izvoz za preko 15 posto”, rekao je Gilles Rebattet, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurseu Delegaciji Evropske unije u BiH.
Projektne ideje koje će se podržati ovim pozivom odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju ili drvopreradu. Mikro, mala i srednja preduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije te informacijske i komunikacijske tehnologije također se mogu prijaviti na Poziv, ukoliko implementiraju projekte u ciljanim sektorima.
Na Poziv mogu aplicirati sva pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji mikro, mala i srednja preduzeća, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće do 100.000 eura.
U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i SR Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. do marta 2022. godine.
Za više informacija o Pozivu za dostavljanje prijedloga projekata za poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća i za podnošenje prijava posjetite: www.eu4business.ba ili kontaktirajte: EU4Business@giz.de.