Projekat USAID/Sweden FARMA II: Poziv za edukacije o proizvodnji jagodastog voća

0
1028
Aleksandar Leposavić govorit će o perspektivama proizvodnje jagodastog voća u regiji

Projekat USAID/Sweden FARMA II u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH i lokalnim partnerima najavio je organizaciju predavanja i radionica o diverzifikaciji proizvodnje jagodastog voća, sa fokusom na savremenu proizvodnju visokožbunaste borovnice.
Predavanje će se održati u četiri termina: Bihać – Privredna komora USK – 12.11. u 12 sati, Prijedor – PREDA – 13.11. u 11 sati, Banja Luka – Privredna komora RS – 14.11. u 10 sati i Bugojno – Centar za organsku proizvodnju voća i povrća – 15.11. u 10 sati.
“Predavač je ekspert Aleksandar Leposavić, a u uvodnom dijelu, u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH biće urađene i kraće prezentacije o stanju proizvodnje, problemima, preporukama i perspektivama trenutne proizvodnje jagodastog voća u regiji koje će predstaviti lokalni savjetodavci”, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II.
Nakon predavanja planirane su i radionice/edukacija na terenu u nekom od obližnjih zasada američke, visokožbunaste borovnice. Rezultati ostvareni u proizvodnji i plasmanu jagodastog voća u proteklim godinama, kao i sve većim zahtjevima i mogućnostima u proizvodnji i izvozu borovnice kada je BiH u pitanju, dovoljno govore o važnosti i uspješnosti ovih kultura, navode iz USAID/Sweden FARMA II.