Projekt 100 najvećih: Održana konferencija Leaders for the Future

0
50
Konferencija 'Leaders for the Future' okupila lidere iz biznisa, politike i društva

Nakon dodjele nagrada najuspješnijim i najboljim (u nekoliko različitih kategorija) kompanijama u Bosni i Hercegovini na manifestaciji ‘100 najvećih’ u Međugorju održana je i konferencije ‘Leaders for the Future’.
Konferenciju su u okviru projekta ‘100 najvećih u BiH i regionu’ organizirale Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, bonitetna agencija LRC BIS i LRC Inkasso, članice LRC Group uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, te strateškog partnera Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.
Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group i direktorica LRC BIS-a, Jadranka Kuljanin, prezentirali su analize i podatke poslovanja privrede u BiH, dok je Nermin Alihodžić, direktor LRC Inkassa predstavio poslovanje Inkassa, kao i procese naplate potraživanja.
Govorili su i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS, Nazif Nezirić, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i zaštitu okoliša HNK i Marinko Božović, načelnik Opštine Istočna Ilidža.
Konferencija ‘Leaders for the Future’ okupila je lidere iz biznisa, politike i društva kako bi podijelili ideje i učili jedni od drugih. Uprkos krizi, oni su poslovali bolje nego ranije te pronašli nove smjerove i prave odgovore na postojeću krizu.
Ključne teme konferencije bile su: liderstvo u vremenima nestabilnosti; ekonomija i inflacija; regionalni potencijal; elektromobilnost; turizam; investicije i izvoz.
Jesmo li istinski spremni za promjene kroz koje prolazi svijet? Koliko je liderstvo zaista važno? Možemo li olakšati jedni drugima? Možemo li biti generatori velikih promjena, ne samo za svoje kompanije, već i za širu društvenu zajednicu, što će, sistemom spojenih posuda, osigurati temelje za sretniju budućnost onima koji dolaze nakon nas? Bila su ovo tek neka od pitanja na koja su se tražili (i našli) odgovori.
Brojna su, iznimno respektabilna imena, bila panelisti konferencije.
Igor Kronja, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije je u fokus svoga izlaganja stavio modele razvijanja viših oblika saradnje, udruživanje snaga i realiziranje zajedničkih infrastrukturnih projekata, bez čega se ne može ozbiljnije govoriti o unapređenju poslovne klime svake zemlje i regiona u cjelini, a sve sa konačnim ciljem – jačanja vlastitih kapaciteta, povećanog izvoza i privlačenja investitora.
O rezultatima vanjskotrgovinske razmjene, u brojkama i projektima, govorio je Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.
Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave Proizvodno-distributivne firme Violeta d.o.o. Grude i Lasta d.o.o. Čapljina te odnedavno investitor u turizam, najbolji je sugovornik na temu koliko je izazovno ulagati i kreirati nove poslove u vremenu krize.

Kriza je dovela i do ekspanzije potražnje za poštanskim uslugama. Kako su digitalnom transformacijom doveli kompaniju Euro-Express d.o.o. Banja Luka do osnaživanja liderske pozicije u ovom sektoru govorio je Nenad Šehovac, direktor Sektora za transport i logistiku. Ova kompanija je već godinama ekskluzivni partner projekta ‘100 najvećih’.
Dalmatinka sa iskustvom njemačkog poduzetništva Snježana Köpruner, generalna je direktorica GS Tvornica mašina Travnik, a kao poduzetnica koja ima iskustvo i u velikim i u malim sredinama i sistemima, postavila je paralelu između različitih sistema kao odgovor na postojeću krizu.
Porsche BH godinama intenzivno radi na prihvaćanju i implementaciji elektromobilnosti u našoj zemlji, kako kroz zastupništvo velikih auto brandova Porsche, Volkswagen, Audi, SEAT i Škoda, tako i kroz izgradnju mreže punionica za električne automobile. Senad Olovčić, direktor Porsche BH iznio je svoje viđenje o tome šta je sve neophodno da elektromobilnost u potpunosti zaživi u našoj zemlji, što će je, u tom segmentu, staviti u ravan sa evropskim zemljama. Oficijelno vozilo projekta ‘100 najvećih’ je upravo Porsche.
Ispred kompanije Adriatic Metals PLC, panelista Paul Cronin, generalni direktor, osvrnuo se na smjelost ulaganja u malu sredinu i zapošljavanje. Investicija u Projekt Vareš, u ukupnom iznosu od čak 250 miliona dolara, zaposlit će preko 450 osoba i mobilisati preko 200 različitih dobavljača u BiH.
Karolina Pranjić, direktorica Imaco Systemtechnik, ponudila je odgovore iz iskustva poslovanja kompanije na pitanja koji to sistemi dovode do povećanja prihoda u ovim izazovnim vremenima.
Branimir Muidža regionalni je i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i Heildberg Grupacije u BiH i Hrvatskoj. Biznismen bogatog višegodišnjeg iskustva govorio je o liderima održivog razvoja koji smatraju da ulaganja u zaštitu okoliša i u lokalnu zajednicu podižu standarde u poslovanju.

Tokom konferencije ‘Leaders for the Future’ ministar Delić dodijelio je i priznanja za brzorastuće kompanije – koje imaju Složenu godišnju stopu rasta – CAGR (Compound Annual Growth Rate) iz Kantona Sarajevo, koje su po prvi put bile na ovom događaju i imale priliku ostvariti kontakte sa najuspješnijim kompanijama iz naše zemlje i regiona.

Promocija turizma – novi izazov pred Poslovnim novinama

Skup Leaders for the Future (Lideri za budućnost) bio je prilika da se prezentira naredni projekt koji realizuju Poslovne novine. Riječ je o promociji turizma.
S obzirom na činjenicu da BiH predstavlja zanimljivu turističku destinaciju sa izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim naslijeđem i povoljnim klimatskim uslovima, logičan je pozitivan trend rasta u sektoru turizma. Ipak, taj potencijal nije u potpunosti iskorišten. Zbog toga postojeći projekt Poslovnih novina nadopunjen segmentom turizma, pod nazivom ‘Gradovi/općine/opštine, biznis i turizam’.
U okviru projekta identifikovano je 30 lokalnih zajednica čiji su turistički potencijali predstavljeni kroz reportaže u posebnom prilogu specijalnog izdanja Poslovnih novina – 100 najvećih, a promovirati će se i na portalu i oficijelnim društvenim mrežama Poslovnih novina. Ovaj projekt sufinansira Vlada Federacije BiH.