Projekti vrijedni 2,27 miliona KM čekaju formiranje Komsije za izbjeglice i raseljena lica BiH

0
598
Samo u okviru RSP-a u toku je obnova i izgradnja 400 kuća i šest zgrada sa 150 stanova

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH održao je danas radni sastanak sa direktorom Fonda za povratak BiH Bojanom Ninkovićem i saradnicima na kojem je konstatovano kako gotovo svi ugovoreni radovi na višemilionskim projektima obnove i izgradnje objekata za povratnike i raseljene osobe se realiziraju bez zastoja zahvaljujući činjenici da uprkos pandemiji nisu obustavljeni građevinski radovi u našoj zemlji.
Dogovorene su aktivnosti s ciljem maksimalnog ubrzanja radova i realizacije planiranih aktivnosti, za koje postoje osigurana sredstva, a što je značajan doprinos sektoru građevine i nastojanju da se osigura dodatni angažman radnika u vremenu kada su brojni građani u našoj zemlji ostali bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom.
Samo u okviru Regionalnog stambenog programa u toku je obnova i izgradnja 400 kuća i šest zgrada sa 150 stanova. Do sada je izgrađeno oko 1.100 kuća i 400 stanova dok se do kraja 2022. planirana je izgradnja još 1.700 stambenih jedinica. Nema zastoja ni kada je riječ o Projektu zatvaranja kolektivnih centara vrijednog oko 200 miliona KM namjenjenih zatvaranju 121 kolektivnog centra u BiH. Do sada je izgrađeno više od 250 stambenih jedinica, a u ovoj godini je planirano useljenje dodatnih 500 stanova.
Direktor Fonda je naglasio kako isplate za ugovorene radove teku nesmetano te da je u tom kontekstu bitno je naglasiti da sve radove izvode bh. firme.
Mahmutović i Ninković su istaknuli kako je od presudnog značaja da što prije bude imenovana Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH. Time će biti otvorena mogućnost da se raspoloživih 2,27 miliona KM usmjeri na infrastrukturne i projekte elektrifikacije u mjestima gdje žive povratnici.