Promocija u Sarajevu: Porsche Taycan revolucionira električnu vožnju

0
69
Porsche je ažurirao Taycana s povećanom snagom, dužim dometom i bržim ubrzanjem (Foto: Profitiraj.ba)

Dugo očekivani novi Porsche Taycan premijerno je za bh. tržište predstavljen u Sarajevu o na prelijepoj lokaciji Oaza na Ilidži. Porsche Taycan dolazi sa unaprijeđenim mogućnostima u električnoj mobilnosti, obećavajući da će redefinisati dinamiku vožnje sa najnovijim inovacijama.
Gosti su prvi put vidjeti njegove superiorne karakteristike: kapacitet punjenja povećan je za 50 kW, do 320 kW, poboljšana je i regenerativna kočnica do 400 kW pri visokim brzinama. Ubrzanje od 0 do 100 km/h poboljšano je za 0,6 sekundi, s Taycan Turbo S koji to postiže za samo 2,4 sekunde. Povećan je i domet do 35% na maksimalnih 678 kilometara (WLTP). Sve verzije Taycana se mogu napuniti od 10% do 80% za samo 18 minuta.

Porsche je ažurirao Taycana s povećanom snagom, produženim dometom, bržim ubrzanjem i bržim punjenjem, uz poboljšanu stabilnost. Style Porsche je dotjerao njegov dizajn, ističući karakteristike Turbo modela. Sve verzije Taycana se diče proširenom listom standardne opreme i najnovijim iskustvom vožnje u Porsche Driver Experience sa unaprijeđenim konceptom ekrana i kontrola.
Sve tri varijante (sportska limuzina Taycan, Cross Turismo sa opcijom off-road paketa i sportski i praktičan Taycan Sport Turismo) će imati brojne modifikacije od datuma lansiranja na tržište.

Tokom razvoja, inženjeri i test vozači Porscheta su prešli preko 3,6 miliona kilometara širom svijeta u kamufliranim testnim vozilima kako bi dalje unaprijedili prvi potpuno električni sportski automobil Porschea. Proizvođač sportskih automobila je do sada proizveo gotovo 150.000 primjeraka Taycana.

Svi ažurirani modeli imaju značajno brže ubrzanje u odnosu na svoje prethodnike. Na primjer, sportske limuzine Taycan i Taycan Turbo S postižu 0-100 km/h za samo 4,8, odnosno 2,4 sekunde. To je 0,6 i 0,4 sekunde brže nego ranije. Sa novom funkcijom push-to-pass u paketu Sport Chrono, dodatna snaga do 70 kW može se aktivirati na 10 sekundi, zavisno o modelu. Povećane stope ubrzanja su generalno rezultat veće izlazne snage sistema. Na primjer, osnovni Taycan daje 60 kW više nego ranije. Za Taycan Turbo S, to je dodatnih 140 kW uz pomoć Launch Control. Time se sistemska snaga top modela povećava na 700 kW / 952 KS.

Domet je povećan za više od 35% u odnosu na prethodnika U zavisnosti od varijante karoserije i motora, WLTP domet je povećan i do 678 km, što je povećanje od 175 km ili 35%. Ažurirani Taycan ne samo da zahtijeva manje zaustavljanja radi punjenja na dugim putovanjima nego njegov prethodnik, već se i brže puni: na 800-voltnim DC stanicama za punjenje se može puniti brzinom i do 320 kW, što je 50 kW više nego ranije. Vremenski raspon brzog punjenja nove performance baterije značajno je proširen. To znači da se kapaciteti punjenja veći od 300 kW mogu održati i do pet minuta, a vrlo visoki kapaciteti punjenja mogu se postići brže, čak i pri niskim temperaturama.